Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Apie kavą

Parašė Rasa 2008 Oct 9 5 Komentarų

Tas nuostabusis gėrimas KAVA. Be jos daugelis iš mūsų neįsivazduoja  savo gyvenimo.

Kiek puodelių kavos išgeriame per dieną?

Aš pati nenoriu net skaičiuoti, nes skaičius tikrai didelis. Be kavos rodos negaliu atsibusti, kavos puodelis stovi prie lovos ir prieš užmiegant..Žodžiu, vienu metu kava padeda atsimerkti, kitu užsimerkti. Aš pamenu net, kad prieš keletą metų, atsibudusi po narkozės pirmiausia užsimaniau ne vandens, bet bent gurkšnelio kavos.

Restorane nei vieni pietūs ar vakarienė neapsieina be puodelio kavos. Netgi, jei svečiai nevalgo deserto, jie išgeria puodelį kavos. Žodžiu, kavos reikšmė mums yra kažkur šalia duonos. :) O ką jau kalbėti apie kavos poveikį komunikacijos prasme, ypač nerūkančiųjų pasaulyje, kavos gėrimas ir pokalbiai tuo metu yra aukso vertės.

Septynioliktame amžiuje, Vokietijoje buvo bandoma drausti gerti kavą, nes ji tapo stipriu konkurentu alkoholiui- ji pakeldavo nuotaiką, žmonės norėdavo jos dar ir dar.. Todėl buvo stengiamasi, kad ji nebūtų prieinama paprastai visuomenei.Ieškodavo pažeidėjų pagal iš namų sklindantį kvapą.

O kur dar žinia, kad netgi iki devyniolikto amžiaus moterys galėdavo eiti į kavinę tik lydimos vyrų?

Kita legenda pasakoja, kad kavos atradėjos yra Etiopijos ožkos. Etiopijos piemenys pirmiausia pastebėjo, kad ožkos, kurios besiganant valgė raudonas uogas nuo augalo šakelių, iki vidurnakčio būdavo daug aktyvesnės už kitas iš tos pačios bandos, kurios nevalgė uogų ir tuo metu jau seniai miegdavo. Nėra aišku ar tai tiesa, tačiau tikrai žinoma, kad kava kilusi iš arabų šalių. Dėl šios kilmės šalies, pati populiariausia kavos pupelių rūšis ir yra “ARABICA”. Ši rūšis auga 600 -1800 metrų aukštyje  ir jos yra apie 70 procentų visos pasaulo kavos. Iš likusių 60 rūšių pati populiariausia yra “ROBUSTA”.

Kavos kokybė skiriama pagal kavos pupelių rūšį, kilmės šalį, pupelių apkepimą ir žinoma pagal jau pačio gėrimo paruošimą. Dėl to kartais būna keista, kad KAVINĖS ( jau vien tik koks pavadinimas ) neskiria reikiamo dėmesio kavai ir ji dažnai ten būna neskani. Restoranuose žinoma situacija daug geresnė ir ten kavos būna įvairios, barmenai sugeba ją paruošti puikiai.

Žodžiu, nei dienos be kavos..

Kategorijos: Įdomybės, Restoranas

5 Komentarų iki šiol.

  1. vi says:

    Poniai Rasai apie gyvenimo prasme ir, zinoma, kava – kitas puikus blogas apie kava.

    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/387630/kava–dar-vienas-legalus-narkotikas.html

  2. Justas says:

    O aš kavos nemėgstu visai. Na labai labai retais atvejais kokią nebent Latte ar Cappuccino. Kažkaip džiaugiuosi, kad nepradėjau gerti jos rytais, nes turbūt būtų priklausomybė:)

  3. Gaila, spaudimui pakilus beveik nebegeriu kavos… O jos net ir ekologiškos didelis pasirinkimas Lietuvoje. Tikras skanumėlis su pienu ir tamsiu cukrum… ech.

  4. Gintarė says:

    Na, tiek daug kavos negeriu, bet darbe turim ritualą – 10 val. kavos gėrimo procesas. Ir toks tai mielas ritualas. O tarkim kavinėje visada geriu kavos, nes juk skanu :)

  5. Toni says:

    Kavineje skanu, nes kava gaminama is kavos aparato – tai visai kitoks skonis nei ja virti paciam ir dar kavos kokybe kita – cia ne kazkokia kava uz 7Lt.
    Stai cia gan neblogai raso apie kava ir nuo ko priklauso jos kokybe. Nusipirkite kavos uz 100Lt/kg isvalykite kavos aparata, isipilkite ir net ne kapucino, ir net be pieno, paprasta juoda ar espresso kava bus labai skani – ragavau, todel jei gert tai tik is kavos aparato.