Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

“Paskutinė paskaita”

Parašė Rasa 2008 Dec 23 1 Komentaras

Randy Pausch

Šiandien norėčiau pakalbėti apie knygą, kurią skaitau šiuo metu. Tai JAV gyvenusio  ( jis mirė šiemet ) IT srities profesoriaus RANDY PAUSCH knyga, kurią jis kartu su žurnalistu parašė po to, kai perskaitė paskutinę savo paskaitą Carnegie Mellon Universitete, Pitsburge. Ta paskaita ir vadinasi “Paskutinė paskaita”, ją galite rasti ir YouTube, nes ji apskriejo milijonus žmonių pasaulyje ir iki šiol jos klausosi.

O kuo gi ji ypatinga toji paskaita ir knyga? Taigi, JAV universitetuose yra tokia tradicija, kad kviestiniai profesoriai vieną kartą metuose studentams skaito ypatingą paskaitą, kuriai ruošiasi tarsi tai būtų jų paskutinė. Ji būna kitokia, ji būna tarsi gyvenimo mokymas, o ne šiaip eilinio dalyko paskaita. Taigi, RANDY PAUSCH skaitė tokią paskaitą studentams jau žinodamas, kad jam iš tiesų gyventi liko tik 4 mėnesiai ( kasos vėžys, 10 metastazių kepenyse). Jo paskaita buvo tarsi gyvenimo giesmė visiems liekantiems apie tai, kad gyvenime reikia turėti tikslus, mokėti nugalėti sienas ir būtinai įgyvendinti savo svajones. Žmogui, kuris suvokia, kad jo tuoj nebebus- nėra ko prarasti. Jis kalba ir daro tik tai, ką jis nori ir tada išryškėja žmogaus stiprybė. R.Pausch sakė: “Aš mirštu, bet vistiek patiriu malonumą. Ir aš tai darysiu kiekvieną likusią man gyventi dieną.Ir tai yra dėl vienos labai paprastos priežasties- aš neturiu jokio kito pasirinkimo kitaip žaisti šį žaidimą.”

Tuo metu profesorius turėjo 3 mažus vaikus ( 6,4 ir1,5 metų ), nuostabią žmoną. Jis būtinai norėjo, kad tos paskaitos, o vėliau ir knygos pasiklausytų jo vaikai, tokiu būdu suprastų kokios vertybės buvo svarbios jų tėvui. Galbūt dėl to, knygoje yra tiek daug gyvenimiškų patarimų.

Kituose įrašuose papasakosiu jo mintis apie laiką, svajones, tačiau šį kartą šiek tiek apie SIENAS. Anot  R.Pausch, sienos pastatomos tam, kad sulaikytų tuos žmones, kurie nepakankamai kažko nori. Jos yra tam, kad sulaikytų tuos kitus, o ne jus. SIENA turi labai aiškią užduotį: ji duoda mums šansą parodyti kiek labai mes ko nors trokštame. Nepasiekiamų dalykų nėra.

O man belieka palinkėti, kad kiekvienas turėtume tik įveikiamas SIENAS.

Kategorijos: Knygos

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Rene says:

    Aciu.Lauksim tesinio.