Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

popcorn

Kadangi aš labai daug skaitau apie maistą, domiuosi valgymo kultūra apskritai, manau, kad ir savo Blog’e turiu apie tai pakalbėti.

Taigi, pirmoji tema bus apie tai, kaip mes dažnai valgome visiškai negalvodami KĄ, KODĖL ir KAM.

Taigi, Čikagoje yra toks mokslo centras “Food and Brand Lab”, kuris siekia išsiaiškinti visus mūsų pasąmoninius dalykus kodėl mes sprendžiame valgyti ar nevalgyti ir t.t. Tai mokslo centras, kuris visiškai nepriima užsakymų iš maisto pramonės bendrovių. Jie savo išvadas ir atradimus skelbia žiniasklaidoje.

Taigi, buvo daromas eksperimentas su žmonėmis, kurie eina į kiną ir valgo popcorn. Visiems tiems, kurie pirko bilietus į kiną buvo duodami popcorn maišeliai ( medium ir maxi dydžių), tačiau buvo iškelta viena sąlyga- išėję iš kino jie atsakys į pora klausimų.

Popcorn specialiai buvo laikomas savaitę jau pagamintas ir buvo visiškai neskanus, kietas ir nekvepiantis. Tačiau žmonės nepamatė šio skirtumo ir valgė jį kine. Kaip kurie iš jų suprato, kad jis neskanus, padėdavo ant žemės maišelį, tačiau toliau eigoje vėl jį paimdavo ir valgydavo. Ir visiškai nesvarbu kokio stovio žmonės atėjo- sotūs ar alkani, mėgstantys popcorn ar ne, visi valgė jį sėkmingai. Buvo netgi tokių, kurie suprato, kad skonis ne toks ir nuėjo skustis dėl to pardavėjai, tačiau tik jai paaiškinus, kad šito popcorn jie nepirko, o gavo nemokamai prisiminė..Tai reiškia, kad mes labai daug dalykų darome tiesiog automatiškai..ir jeigu kinas- tai ir popcorn, nors prieš kokia 10 metų to negalėjome net įsivaizduoti.

Beje, aš kai buvau Niujorke Brodvėjaus spektaklyje ” Karalius Liūtas”, ten taip pat valgė popcorn ir man tai kėlė nuostabą..tikiuosi, kad iki mūsų tai nedakeliaus.

Ir dar, eksperimento Čikagoje dalyviai išėję iš kino turėjo parodyti savo maišiukus ir maišeliai buvo pasverti, kad sužinoti kas suvalgė daugiau ar tie, kurie turėjo medium porcijas ar maxi.

Atsakymas paprastas: tie, kurie turėjo didelius maišus suvalgė beveik 53 proc. daugiau nei vidutinius maišus turėję. Ir nenorėjo to pripažinti, nes galvojo, kad suvalgė labai nedaug, nes maišelyje dar liko daug..

Kategorijos: Restoranas

4 Komentarų iki šiol.

  1. Labas.blog says:

    Popcorno valgymas lietuviams (man – irgi!) nesuprantamas, nes nuo lopšio kino teatro su juo neasociavome. Tuo tarpu vakarų šalyse vaikus nuo mažens tėvai, seneliai ir t.t. karts nuo karto palepindavo būtent kine. Maniškis ir dabar vos ne religingai perka popcorną prieš kino seansą, nes jam tai “primena vaikystę”, kai senelė vesdavosi į kiną ir tai būdavo “special treat”.

    Su prastu skoniu ar elgesio etika čia neturi nieko bendro.

  2. Rūta says:

    Europietiškos kultūros neverta lyginti su amerikietiška. Pvz.amerikiečiui kramtoma guma tiesiog privaloma visur, laimei, europoje-tai vis dar laikoma nekultūringumo simboliu:)
    Manau kine reikia žiūrėti filmą, o kavinėje-užkandžiauti…

  3. Rene says:

    Mano pavyzdys gal kitoks.Anksciau daznai lankydavaus futbolo varzybose.Man labai patinka futbolas!!Bet tik geras.O dabar man ten nebeidomu,nes nuejus tenka klausytis girtu ,,alaus” prisisiurbusiu suksniu ir kitakokiu ju ,,dziugavimo” pasireiskimu.cia uzpernai nuvaziavom i turnyra Estijoj,po to moteru futbolo Slovakijoj-ten -salia barai-nori-eik,gerk sedek tam bare,bet i aikste atsinesti gerima-tai didele nepagarba tam sportui.Labai smagu buvo.Juk neapgirtusiu ir dziugavimas kitoks,ir azartas tikras,o ir tvarka ziurovu tribunose iskart skiriasi.as irgi taip manau-yra vieta,kur valgyti ir gerti,yra vieta-kur pramogauti(filma ziureti,futbola ar krepsini stebeti irtt).

  4. Labas.blog says:

    Na, jis ne amerikietis, o britų kilmės pietų afrikietis.

    Kita vertus, teko būti Australijoje, kur yra tinklas kino teatrų, pavadintų Golden Class cinema ar panašiai, kur žiūrovų salėje kėdės atskirtos po dvi, tarp jų – staliukas, kėdės atsilošia gana žemai (beveik iki gulsčios pozicijos), o prieš seansą priimami užsakymai – “kada jums pateikti užkandą? 10 minučių praėjus nuo pradžios filmo ar 15?” Kokteiliai, pagrindiniai patiekalai, labai profesionalus aptarnavimas (ir kas kine svarbiausia – tylus)… Taigi, ateinama ieškoti vadinamojo “overall experience”, o ne tik filmo pažiūrėti… Kai dauguma turi namuose plačiaekranius LCD televizorius, kino teatrams tenka suktis siūlant jau ne tik 5 rūšių popcorn, bet ir daug daugiau.

    Tačiau absoliučiai sutinku, kad tai erzina!