Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

aut.E.Tutkus

Knygoje ” Širdies nerimas”, Stefan Zweig’as ( 1881-1942) labai kitoniškai samprotauja apie gydytojus. negaliu sutikti su visomis šio klasiko mintimis, bet kai kurios jų man labai patiko.

Tai vieno romane veikiančio gydytojo mintys apie savo profesiją…

“..ligi šiol jums atrodė, kad gydytojas – tai žmonių gelbėtojas, teisybės mylėtojas! Jaunatviško entuziazmo apakintas, jūs vaizdavotės gydytojo moralę visiškai kitaip, o dabar, kaip aš matau, tikrovė jums atvėrė akis, netgi šiek tiek jus papiktino!

Na ką gi, labai gaila, bet medicina neturi nieko bendra su morale: kiekviena liga – tai anarchistinis aktas, maištas prieš gamtą, todėl kovojant su ja, galima naudotis bet kokiomis priemonėmis – bet kokiomis!

Neturi būti jokio gailesčio ligoniui – ligonis pats pastato save hors de la loi (pranc. už įsatymo ribų), jis pažeidžia tvarką ir, norint atstatyti tvarką, atstatyti patį ligonį, reikia elgtis be jokios atodairos, kaip ir kiekvieno maišto atveju, – mušti bet kokiu ginklu, koks tik pasitaiko po ranka, nes dar nebuvo atsitikimo, kad gerumu ir tiesa būtų išgydyta žmonija ar atskiras žmogus.

Jeigu apgaudinėjimas padeda ligoniui, tai jis jau nėra niekingas akių dūmimas, o puikiausias vaistas, ir kol aš tam tikru atveju negaliu suteikti ligoniui realios pagalbos, nori nenori turiu palaikyti jo iliuzijas.

Bet anaiptol nėra lengva traukti vis naują ir naują dainą, juo labiau kad pačiam ta muzika neteikia per daug džiaugsmo!”

Kategorijos: Pamąstymai apie..

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Rene says:

    nekenciu veidmainysciu.
    O dabar,kai esu pati paciento pusej-jau is anksto visus ispejau-nebandykite manes kvailinti.Gal as dar ka sugalvojus esu?Po to nespesiu.
    Nors viska esu sutvarkius ,t.y. dokumentus,taciau,si karta man ,butent,pasitaike,tas ,,populiarusisi” ligos gydymo budas-raminimas,brangus vaistai(kurie nei kenkia mnei gydo),daznas apasilankymas pas gydytojus.Jei ne bjuarioji mano sveikatos ,,stebetoja”,as gal buciau su viskuom mielai ir gana viltingai sutikus.Bet…po jos skambucio-isaiskejo tiek dalyku,kuriu nelinkiu nei nvienam.
    Todel.zmogus privalo,turi,grieztai turi buti isakymas pasakyti tiesa apie jo svaiketos bukle.Kad nesinaudotu kiti,kad pats nusprestu.nesvarbu,kad baisu,svarbu,kad teisinga.