Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Kultiniai Brand’ai

Parašė Rasa 2009 Feb 13 1 Komentaras

 grace-kelly-and-her-hermes-kelly-crocodile-bag

Brand’ų pasaulis perima funkcijas, kurias anksčiau turėjo religijos ir kultūros sistemos. Daiktai yra įgavę ne tik funkcinę reikšmę, bet tarsi tampa tam tikra religija žmonėms. Pastarieji tiki tik gražiais daiktais.

Brand’as visada žmonėms asocijuojasi su kažkokiu  išskirtiniu statusu, priklausymu kažkokiai grupei ir noriu turėti geresnį gyvenimą, t.y. išskirtines sąlygas lyginant su kitais. Už tai žmogus būna pasiruošęs mokėti daugiau nei tokios pačios kokybės analogiškas daiktas.

Kultinis brand’as atpažįstamas iš karto pagal didelį jį LOGO arba kažkokią kitą išskirtinę daikto savybę.

Lyginant moterų ir vyrų elgesį šių brand’ų atžvilgiu jis ryškiai skiriasi- moterys pirmauja mados pramonėje, o vyrai  technikoje ( motociklas Harley Davidson jau attomatiškai reiškia, kad būsi kelių karalius; kompiuteris Apple parodo, kad esi kompiuterių naudotojų elite ir t.t.).

O kaip gi atsiranda tokie kultiniai brand’ai? Kaip jie plinta?

Niekaip negali apskaičiuoti koks produktas taps kultiniu ir kiek laiko tai išsilaikys. To negali pažadėti netgi puikiausia reklamos kompanija.

Žinoma, dažnai, bet jokiu būdu ne visada svarbų vaidmenį vaidina daikto kokybė.

Dažnai “virusas” visus užpuola pamačius kažką kine arba per TV.

Na, o kartais niekuo to populiarumo negali paaiškinti, kaip pvz. iki šiol nepaprastai paplitusi “Kelly Bag” rankinė. Jos dabar tenka laukti daugiau nei pusę metų ir mokėti dešimtis tūkstančių dolerių.

Ta rankinių karštligė prasidėjo 1990 metų viduryje, kai moteris ( princesė Grace Kelly), kurios vardu buvo pavadintos šios rankinės buvo mirusi jau apie 10 metų..

Žodžiu, visai būtų smagu atrasti kažką panašaus..

Kategorijos: Pamąstymai apie.., Verslas

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Dovile says:

    Sveiki miela Rasa… Jus mane zavite savo nenuilstanciu budu, mintimis, savu neeiliniu stiliumi. Super!!! Nelabai as tesekiau LT sokiu 10-ko, taciau karta pamaciau apie Jus siuzeta, tiksliau apie tai, joki megstate gyvenimo ir aprangos stiliu pagalvojau OBA :) Masinyte Audi TT oranzine :) argi gali but geriau? mane begalo suzavejo Jusu siuvamos rankines. isvydus si siuzeta tiek lt, tiek uzsieny bandau surasti panasaus stiliaus rankines, taciau… Spalvos, formos- be zodziu… sakykit, ar Jus jas siuvate ir pardavimui? nes ir vln nieko panasaus neradau… ech… :)