Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

aut.E.Tutkus

Šiandien vienas pamąstymas, kurį man atsiuntė netgi 3 mano Blog’o skaitytojos. Labai apsidžiaugiau, kad visos jos pagalvojo, kad mano dienoraščiui ši istorija labai tiktų. Iš tiesų, tai nepaprastai graži ir pamokanti istorija.Ačiū Audrone, Danute ir Irena.

Atsisėdęs vyras pradėjo groti Vašingtono metro stotyje. Buvo šaltas sausio rytas.
Jis grojo 6-ias Bacho kūrinius, apytikriai 45 minutes. Kadangi buvo piko valanda, apskaičiuota, jog pro šalį praėjo tūkstančiai žmonių, dauguma iš jų į darbą.

Tik praėjus trims minutėms vidutinio amžiaus vyras pastebėjo
grojantį smuikininką. Jis sulėtino tempą ir sustojo kelioms sekundėms, bet
greitai nuskubėjo savo keliais.

Po minutės smuikininkas gavo pirmąjį vieno dolerio banknotą. Jį
įmetė nė nesustojusi moteris. Po kelių minučių praeivis atsirėmė į sieną,
kad paklausytų smuikininko. Bet vyriškis pažiūrėjo į laikrodį ir nuskubėjo
savo reikalais. Aiškiai vėlavo į darbą. Tas, kuris atkreipė didžiausią
dėmesį, buvo 3 metų vaikas. Jis įsistebeilijo į muzikantą ir stovėjo tol,
kol mama grubiai jį patempė už rankos ir jis atsukęs galvą buvo priverstas
eiti su mama. Tai pasikartojo net su keliais vaikais – visi tėvai privertė
juos nueiti šalin. Per 45 minutes kol muzikantas grojo tik 6 žmonės trumpam
buvo sustoję “valandėlei”. Apytiksliai 20 žmonių įmetė pinigus į smuiko
dėklą. Per 45 minutes muzikantas surinko 32$.

Kai jis baigė groti ir aplinkui tapo tylu, niekas to nepastebėjo.
Nebuvo nei ovacijų, nei jokių atpažinimo požymių. Niekas nesusigaudė, kad
čia pat grojo vienas iš garsiausių pasulyje smuikininkų Joshua Bell .
Smuiku, kurio vertė 3,5 mln $, jis grojo vienus iš gražiausių kūrinių
kada nors parašytų smuikui. Juolab jie nežinojo, kad dvi dienas iki šio grojimo metro stotyje, į Joshua Bell koncertą Bostono Teatre buvo parduota bilietų už 100 000$.

Tai tikra istorija. Joshua Bell incognito grojimą metro organizavo “Washington post” kaip socialinį tyrimą apie žmonių suvokimą, skonį ir
prioritetus.

Tyrimo tikslas buvo: banalioje aplinkoje, netinkamą valandą ar
mes suprasime grožį, ar atpažinsime talentą netikėtame kontekste?
Jei mes nerandame laiko, kad sustotume ir išgirstume vieno iš garsiausių pasaulyje muzikų, grojančių vieną iš gražiausių kada nors parašytų kūrinių, kiek daug gerų dalykų mes pražiopsome savame gyvenime?

Šis eksperimentas yra nufilmuotas.

Paklausykite, kaip groja Joshua Bell.

Kiekviena Jūsų gyvenimo diena yra didžiausias stebuklas, sustokite minutėlei ir pasidžiaukite juo.

8 Komentarų iki šiol.

  1. noname says:

    tokie eksperimentai yra labiau negu vaikiški. viskas turi vykti tinkamoj vietoj ir tinkamu metu. žmogus, einantis į darbą – jis eina į darbą, o ne į koncertą. be to gatve yra ne pati tinkamiausia vieta klausyti sudėtingos muzikos – dėl triukšmo, dėl informacinio triukšmo, dėl akustikos ir šiaip ne vietoje. vien žo – eilinis vaikiškas emocijų protrūkis. smegenys nedirba iš karto visais dažniais ir visomis įmanomomis kryptimis – kai eini į koncertą, ta į koncertą, o kai dirbti – tai dirbti. ir nereikia svaigti, kad vyrai ir moterys kažkaip skirtingai suvokia, atseit moterys gali daryti daug darbų, vyrai – vieną. patikimo skirtumo tarp lyčių mąstymo – nėra. pavyzdys: kai iš tamsios patalpos įeini į šviesią – akys nieko nemato, po kurio laiko pradeda matyti – taigi, reikia koncentruotis tam tikrai veiklai. be to kodėl mane turėtų dominti gatvės muzika ir apskritai muzika, jeigu aš užsiėmęs savo asmeniskais reikalais ir mintimis. užknisa visokie gudručiai. beje, įdomu ar tas smuilininkas pvz susigundo dalyvauti dviračių sporto lenktynėse pamatęs gatve važiuojantį dviratininką (tegul tai bus kad ir L. Armstrong)

  2. Rene says:

    Is viso nesutinku su noname.grozis ir visame kitame yra grozis.ypac klausa.ir menininkas tiesiog pats ,kaip asmenybe -stebuklas,nes be honoraro suteike proga paklausyti muzikos kitiems.Va cia ir islenda yla is maiso-einame paklausyti garsiu koncertu,spektakliukitu dalyku,ne del to,kad mes suprantame,o ,kad girdejome,kad tai-zymu.Tuo ir skiriasi provincialas nuo issilavinusio zmogaus.Man niekad provincija ,,nesirimavo” su vieta,kur gyveni.Negi siuolaikiniai verslininkai ,nusipirke sodybas kaime tapo kaimieciais?Taip ir ismanantys muzikos pasauli ,net neabejoju,nepraejo pro sali.!

  3. Rene says:

    O ,beje,L.Amstrongas Jums ,Noname ,autoritetas?O tada kuom?

  4. noname says:

    gal užteks svaičioti iš lubų apie kažkokį abstraktų grožį, viskas turi biologinį ir biocheminį pagrindą. Jeigu nori svaigti – tai taip pat gyvenimo būdas, bet tada nereikia reikšti savo svarios nuomonės. O L.Armstrongas yra 7 kartus Tour de France nugalėtojas, be to novatorius dviračių sporte, nuo kurios prasidėjo iš esmės naujos metodikos. O tiek abstraktūs lietuviški verslininkai tai dažniausiai plūgai be skonio ir be subtilumo. Tik vienetai yra kitokie ir nesvarbu kur jie turi sodybas.

  5. Rasa says:

    Mielas noname, noriu tik pasakyti, kad mano Blog’e savo nuomone gali reiksti visi ir niekas negali to uzdrausti. Nuomones dazniausiai buna skirtingos. Ir puiku del to..
    Didele vertybe yra tai, kad mes kiekvienas galime gyventi taip kaip norime ir tiketi tuo, kas mums yra itikinama.

  6. L.............. says:

    dziugu skaityt daug nuomoniu, minciu, bet man noname komentarai kiek piktoki. Man sis straipsnis suteike daug geru emociju, perklausiau irasus, tiesiog gera nuotaika..kam muzika pirmoj vietoj , kam sportas ir nera ko pykt ir paziuret i tai kaip i eksperimenta, i zmoniu reakcijas be pykcio

  7. noname says:

    jeigu kartais pasimetėte kategorijose, tai kalba ne apie malonumus, ypaą pagal patinka/nepatinka. o apie pačią tyrimo metodologiją, kuri yra populistinė ir tinka tik apkalbų žurnalams.

  8. Rene says:

    L.Amstrongo sporto pasiekimus zinau .Bet ,jei jau ptrakalbot apie visokias biochemijas,tai turetumet suprasti,kad visi sporto pasiekimai be stimuliatoriu neimanomi siais laikais,o ypac -dviraciu sportas.Pvz. man jo asmenybe -tai pasiputusio nedekingo zmogaus,kas ,kad jis turi tuos nugaletojo laurus,kuom dar galima juom dziaugtis?
    Jums ,nonname, viskas svetima,uz ka negaunma atlygio.Stai,gerb.rasa jums pamoka-is norinciu skaityti ir lankytis jusu svetaineje-prasykite atlygio-Nes kitaip ji beverte,..apkalbu” lygio( juokauju,aisku.
    Ar bent kada esate parasiusi nors viena straipsneli,noname?ar suprantate ,kiek darbo ir pastangu reikia ideti?Kaip laikytis darbu rezimo?
    O i tuos verslininkus plugus,kam ziureti? ziurekite i tai ,kas jums grazu.