Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Staltieses ritmu

Ką tik perskaičiau Pauliaus Jurkevičiaus knygą “Staltiesės ritmu” ir labai noriu ją parekomenduoti skaityti visiems. Štai kam ji tiks:

  • žmonėms, kurie valgo tik lietuviškus patiekalus ir nesuvokia kodėl itališkas kumpis, sūris ar vynas kainuoja TIEK daug;
  • tiems, kurie nori žinoti ką reiškia gurmanas, o ka gurme;
  • restoranų padavėjams duočiau šią knygą paskaityti prieš priimant į darbą, kai susipažįsta su vidaus darbo bei saugos taisylėmis;
  • visiems be išsimties virėjams arba norintiems jais tapti, kad sužinotų, juo jūros gėrybės ir žuvis su parmezanu nesutaria;
  • restoranų vadovams, kurie gal neras ypač daug kažko naujo, tačiau prisimins seniai užmirštus dalykus;
  • paslaugų sferą studijuojantiems studentams, kaip mokomoji medžiaga, kurią skaitant neužmiegi;
  • visiems snobams, kurie galvoja, kad viską žino apie vyną, maistą ir labai demonstratyviai tai demonstruoja kitiems, tuo juos glumindami ir versdami jaustis nejaukiai;
  • žurnalistams, kurie rašo apie maistą ir ne tik..
  • merginoms, kurios save alina dietomis;
  • visiems, visiems tiems, kurių nepaminėjau

Tai viena iš pirmųjų knygų apie maisto kultūrą, kurią parašė lietuvis.

Be galo šmaikšti, informatyvi ir lengvai skaitoma knyga. Patarimų labai daug ir įvairaus pobūdžio: nuo madų iki krizės valgiaraščio..

Manau, kad ją perskaitęs žmogus tikrai gaus šiokius tokius pradmenis apie maisto kultūrą ir galės jaustis labiau pasitikintis ne tik čia, bet ir išvykęs kažkur keliauti.

Žinoma, autorius nepalieka ” nei vieno sveiko plauko ant galvos “, kai kalba apie Lietuvos restoranus, tačiau iš dalies sutinku su jo argumentais ir turiu pasidžiaugti, kad jis analizuoja mūsų šalies restoranus ir lygina juos su pasaulio.

Be to, matosi, kad jam rūpi mūsų restoranų kokybės kilimas ir jis šmaikščiai pasakoja apie tai, kaip restoranų savininkus Lietuvoje riboja įstatymai, pvz. į lietuvių kalbą versti patiekalų pavadinimai arba metrologijos taisyklės, pagal kurias visus gėrimus turi pirmiausia pilti į patikrą turinčią menzūrėlę, o tik po to į taurę ( tokie dalykai pvz. šampanui yra tiesiog nusikaltimas, nes keičiasi burbuliukų struktūra)..

Žodžiu, galėčiau apie šią knygą rašyti daug, nes tikrai smagu, kad ji yra.

Kategorijos: Knygos, Restoranas

4 Komentarų iki šiol.

  1. agne says:

    Kaip tik skaitau,
    tai yra ‘ryju’,
    nes jau ir siaip domiuosi Italu maisto kultura, o si knyga, be to, kad informatyvi, yra ir labai smagi.

  2. g says:

    Bučkis,už paprastą tiesą

  3. […] skaniai. Paskui analizuodamas. Dar vėliau, pradėjau tave laikyt snobu. Ir Palangoje atostogaujantys lietuviai, man buvo visiškai neįdomūs. Nuo sausio vienuoliktos dienos, kiekvieną vakarą guldamas į […]

  4. renaitale says:

    Tobula knyga! Viena iš gyvenimo knygų :)