Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

aut.E.Tutkus

Ar gali vieno miestelėno skambutis ir iniciatyva padaryti įtaką miesto merui ir padėti pačiam miestui? Matyt priklauso koks tai miestas.. Vienas pavyzdukas: Bonos mieste, kai paskambindavai į jų savivaldybę( Burgeramt) ir reikėdavo laukti kol atsilieps operatorius skambėdavo siaubinga muzika ragelyje- žemiausio lygio balalaikininkų muzikėlė. Mūsų bičiulis, kuris nuo mažens gyvena mieste, nusprendė nebetylėti,  paskambino merui ir pasakė:

– Bona visame pasaulyje garsėja tuo, kad yra L.van Beethoveno miestas. Kodėl kai mes skambiname į savivaldybę turime klausyti tokio marmalo? Juk čia skambina ir daug užsieniečių, ir jaunų miestelėnų..o be to, mes juk turime kuo didžiuotis.

Ir ką manote? Po poros mėnesių paskambinus į savivaldybę ragelyje skambėjo L.van Beethoven muzika.

Smagu, nes:

  1. Miestelenui ne vistiek koks jo miestas
  2. Merui irgi ne vistiek
  3. Visi klauso gražios muzikos ir toliau sieja Boną su kompozitoriumi.
  4. Miestelėnai didžuojasi savo valdžia, nes juk visi galvoja, kad čia savivaldybė pati taip sugalvojo ir investuoja į miesto įvaizdį.

Žodžiu, visiems gerai.

O kaip yra pas mus?

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Edikas says:

    Gal rašau nevisai į temą, bet pasakysiu savo nuomonę… labiausiai man liūdna matyti mieste krūvas šiukšlių, sulaužytus suoliukus, ištryptus gėlynus ir t.t… Ir visu tuo ”pasirūpina” ne kažkas iš kažkur, o mūsų miesto gyventojai. Panašus vaizdas dažname mieste ar miestelyje. Aš nekaltinu valdžios, komunalinių ir kitų tarnybų, nes tai mūsų visų mentaliteto, kultūros rezultatas. Išvalius šiukšles,suremontavus inventorių netrukus vaizdas kartojasi. Tai kova su vėjo malūnais, bet kito kelio nėra. Bet būna ir gražių pavyzdžių. Neseniai Šiaulių centriniame parke mačiau tokį vaizdą: taku ėjo senučiukė. Apsidairė, palingavo galvą ir pradėjo rinkti šiukšles ir nešti į netoliese esantį konteinerį. Ji sutvarkė nemažą teritoriją ir nuėjo savo keliais [tai nebuvo miesto valytoja]. Žinoma, iš esmės ji nepakeitė mieste situacijos, bet…Malonu, kad ne visiem – vistiek.Gera žinoti, kad yra žmonių, kurie netik piktinasi,niurzga, bet daro… Gaila tik, kad šis žmonėse esantis ”genas” – nykstantis, mažai užkrečiantis, neatsparus. Bet tikiu, kad tai laikina. Apsidairius aplink, matosi ir kitas vaizdas. Vis daugiau žmonių nori gyventi gražiau…