Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Visų pirma, turiu pasakyti, kad aš esu UŽ Kaziuko mugę Vilniuje, aš esu UŽ renginius Vilniuje.

O visa kita, papasakosiu dabar.

Visi džiaugiasi, kad Kaziuko mugė plečiasi, daugėja lankytojų, daugėja ir pardavėjų, menininkų. Tačiau negaliu tylėti ir apie mugę galvoti tik kaip pirkėjas, nes mūsų viešbutis, restoranas, o tuo pačiu ir mano darbo vieta ( ir ne tik mano, o daugelio), yra gatvėje, kurioje per Kaziuko mugę vyksta prekyba ir uždaromas eismas.  Ir eismas uždaromas ne kelioms valandoms, kaip pvz. per maratono bėgimą ar kokį kitą renginį, o 3 dienoms. Ir tai eismas gana svarbiose eismui Vilniaus gatvėse.

Tada tose gatvėse esančias įstaigas, kuriose ne vien tik darbuojamasi ofise, bet lankosi miesto svečiai, užsieniečiai paraližuojamas visas veiksmas- mūsų svečiai užsieniečiai skundžiasi, kad negali vykdyti savo numatytų darbų, nes pas juos nepravažiuoja partneriai, restoranas beveik tuščias, nes daugiausia svečių taip pat atvyksta automobiliais, mūsų tiekėjai ( viešbučio skalbiniai, restorano maisto prekės ir t.t. ) vėluoja atvežti produktus ir t.t.

Sakysite, kad policija praleidžia miestiečius, kurie turi tose gatvėse butus arba darbus.

Taip, sutinku, tačiau ne visi miesto svečiai moka lietuviškai, ne visi ir mokantys lietuviškai yra drąsuoliai.

Jums reikėjo matyti žvilgsnius žmonių, kai 10km/val.   greičiu važiavau tuos 200 metrų..tarsi būčiau didžiausia kenkėja ir nusikaltėlė. Gerai, kad negavau kokiais iš ūkininko nupirktais kiaušiniais ar mediniu šaukštu į langus.. Suprantu ir tuos žmones, jie galvoja, kad uždaryta, tai reiškia uždaryta, ir jie oriai žingsniuoja. 

Smagu, kad mugė plečiasi, tačiau ar nebūtų gražu, kad ji vyktų parkuose, pvz. Sereikiškių parke, po to vingiuotų link Kalnų parko? Kitas paviljonas būtų ne Gedimino prospekte,  o Lukiškių aikštėje, o gal net Vingio parke..?

Sakote, kad niekas neitų iki ten? O kodėl gi ne, jei jau Kaziukas toks populiarus ir visų mūsų laukiamas?

Beje, aš jau nekalbu apie tai, kad šiais metais plastmasinės palapinės buvo jau tiek šalia įvažiavimo į mūsų viešbutį ( kairėje -žuvys, kalviai, auskarai, vėl žuvys, pynimai ir t.t.; dešinėje -mėsa, veltiniai, medis ir t.t.) , kad sunku ir pamatyti, kad esame.

Ir tokia situacija ne vien tik mums..kiti verslininkai taip pat tą jaučia. O mes juk šiame mieste dirbame ne 3 dienas per metus, o 365..gal ir į tai reiktų atsižvelgti ir pagalvoti apie bendrus sprendimus, kurie tenkintų visus.

Taigi, dar kartą sakau aš UŽ renginius, UŽ Kaziuko mugę, tačiau kiek pagarbesnę esantiems aplink.

P.S. Beje, šiandien “Lietuvos ryte” yra skelbimas, kad ” Kaziuko mugė ŠIEK TIEK pakoreguos eismą”.. :)

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Daivule says:

    Paskaičiusi šį įrašą nepuoliau aktyviai linksėti galva pritardama jūsų mintims.
    Kaip ir jūs, aš esu už gilias tradicijas turinčius renginius, praturtinančius mano gimtojo miesto gyvenimą. Buvo laikai, kai mugė sutilpdavo Kalvarijų turgaus teritorijoje. Ir kokia smagi ji būdavo, nepaisant visų nepatogumų. Dabar mugė sugrįžo į Katedros aikštės apylinkes. Puiku, kad ji išplitusi plačiai po Senamiesčio gatveles, per visą Gedimino prospektą. Nereikia trypti parkų žolytės, masinėms eitynėms gatvė tinkamesnė vieta. Mažiau grūsties, daugiau geros nuotaikos, kai nereikia nuolankiai pasiduoti minios srovei. Kiekvienais metais mugė kitokia, tai linksmesnė, išradingesnė,tai liūdnesnė, pavargusi. Ji atspindi tikrąją, neužglaistytą miesto nuotaiką. Miesto svečiams turėtų būti įdomu pasižvalgyti po mugę, pamatyti tai, kas vyksta tik kartą per metus jau daugiau kaip 400 metų. Mugės data visada žinoma iš anksto, todėl būsimus viešbučio svečius galima ne tik įspėti apie numatomus nepatogumus, o taip pat supažindinti su šventės istorija, tradicijomis ir pramogomis. Bet ne man jus mokyti kaip išnaudoti šią šventę savo naudai, aš manau :). Galime piktintis, kad apie artėjančią audrą mums nepranešama, ir mes negalime tinkamai jai pasiruošti. Bet negalime piktintis tuo, apie ką mes žinome jau ne vienerius metus, ir kas yra naudinga miestui, jo žmonėms, nors gal mums ir sukelia kai kurių nepatogumų. Trumpam. TIK 3 dienoms.
    Artėja krepšinio čempionatas, kai daugelis miestiečių jaus nepatogumus ilgesnį laiko tarpą, bet jums, tikiuosi, jis bus pelningas. Ir atpirks tuos nepatogumus, kuriuos patiriate dabar.
    Sėkmės