Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Visų pirma svarbu pasakyti, kad “PIXAR” animacijos studija yra Holivude.  Ji nuo 1995 metų nuolat leidžia kultiniais tapusius kompiuterinės animacijos filmus ( ” Iš vabalų gyvenimo”, “Žuviukas Nemo”, “Žaislų istorija” ir kt. ), kurie apdovanojami “Oskarais”. Filmai atnešė daugiau nei 3,3 milijardus dolerių pelno. Jokia kita Holivudo kino studija niekada nepakartojo šios sėkmės istorijos.

Tačiau įdomu kas kita. Jų požiūris į darbuotoją. Studija fiziškai įkurta ne pačiame Holivude. Tai tarsi atskiras miestelis, kuriame be naujausiomis technologijomis aprūpintų darbo vietų visur yra keisčiausių dalykų: didelių animacinių filmų herojų statulų, viešbučio registratūroje prekiaujama žaislais ir t.t. O vietoje darbo kabinetų, animatoriai įsikūrę atskirose trobelėse, kurios yra sode, prie jūros. Ir tos trobelės visos skirtingos- su šiaudiniu stogu, moderni, kaip senovinė pilis..žodžiu, kūrybinė laisvė.

Visi darbuotojai yra NUOLATINIAI darbuotojai, kurie gauna pastovų atlyginimą. Kuriant Holivudo filmus yra visiškai priešingai. Ten filmų kūrėjai, aktoriai samdomi pagal kontraktą. Visi yra laisvi ir pasibaigus kontraktui visi skirstosi į priešingas puses. Randis s.Nelsonas yra pasakęs, kad “šis Holivudo darbo modelis yra negeras tuo, jog kaip tik tada, kai baigiame darbus suprantame, kaip reikėjo dirbti kartu”.

PIXAR studija turi netgi Universitetą, kuriame nuolat darbuotojai gali mokytis, tobulintis. Jų pagrindinė idėja yra ne mokėti didžiulius pinigus už idėjas filmams, o investuoti į darbuotojus. Tai ne verslas, kurio centre idėja, o verslas, paremtas žmonėmis.

Ypač dabar manau, kad aktualu pagalvoti apie tokį požiūrį į darbuotoją..

Galbūt kai kurioms kompanijoms tai būdas išlikti iš vis verslo žemėlapyje.

Kategorijos: Verslas

3 Komentarų iki šiol.

  1. Tomas says:

    Tikrai įdomus ir netradicinis požiūris, ane? Be to, manau, tokia, kaip PIXAR sėkmės istorija juk turi būti “paremta” kažkuo panašiu,kitokiu :)
    Labai patiko: Galbūt kai kurioms kompanijoms tai būdas išlikti iš vis verslo žemėlapyje.

  2. Paulius says:

    Tą patį galima pasakyti ne tik apie “Pixar”, bet apie bet kurią kitą garsią, gerai žinomą, pasaulinio lygio kompaniją.
    Norint būti lyderiu versle, toks požiūris – vienintelis kelias, nes viską kuria žmonės.

  3. peu says:

    na ju pradzia buvo nuostolinga. tik po to kai pixarai sukure pirma pasaulyje 3d ainimacini pilnametrazi filma zaislu istorija, tik tuomet jie atsistojo ant savo koju