Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Naudokite kremus nuo saulės!

Parašė Rasa 2008 Nov 18 6 Komentarų

Noriu pasidalinti viena kalba, kurią pasakė p.KURT VONNEGUT mokslo metų atidaryme Masačūsetso technologijos institute. Ją man davė profesorius, kai dar mokiausi Vilniaus Universitete ir man ji labai įstrigo. Ji berods buvo kažkada spausdinta ir ” Šiaurės Atėnuose”.

Žinau, kad turiu tą kalbą skaidyti į dvi dalis, nes vienos dienos skaitymui ji bus tiesiog per ilga, o ji tikrai verta dėmesio.Taigi, pradedame..

” Ponios ir ponai,

jei galėčiau jums pasiūlyti vienintelį patarimą ateičiai, tai būtų kremai nuo saulės. Ilgalaikė jų nauda yra patvirtinta mokslininkų, tuo tarpu likusioji mano patarimų dalis pagrįsta ne kuo kitu kaip tik mano asmenine klaidžia patirtimi. Dabar aš ja ir pasidalinsiu.

Naudokitės savo jaunystės galia ir grožiu. Nors ką aš čia. Jūs nesuvoksite savo jaunystės galios ir grožio, iki tol kol jie nublanks. Bet patikėkite, po 20 metų jūs žiūrėsite į savo nuotraukas ir prisiminsite, kaip jūs negalėjote anuomet suprasti to, kaip iš tikrųjų atrodėte. Jūs nesate tokie stori, kaip įsivaizduojate.

Nesijaudinkite dėl ateities. Arba jaudinkitės, bet žinokite, kad jaudinimasis praverčia tiek, kiek gumos žiaumojimas sprendžiant algebros uždavinius. Tikros problemos gyvenime paprastai ištinka prieš tai nepasipainiojusios jūsų sujaudintam protui ant kelio, jos atsėlina visai iš kitos pusės kokį nors apytuštį antradienį 4 valandą popiet. Kasdien imkitės tvarkyti po vieną jus gąsdinantį reikalą.

Dainuokite.

Nebūkite beatodairiški su kitų žmonių širdimis. Neprasidėkite su žmonėmis, kurie beatodairiški su jūsų širdimi.

Valykitės dantis šilkiniais siūlais.

Nešvaistykite savo laiko pavydui. Kartais pirmaujate, kartais atsiliekate. Lenktynės yra ilgos ir galų gale – tik su pačiu savimi.

Atsiminkite pagyrimus, kuriuos gaunate. Pamirškite įžeidimus. Jei jums pasiseks, pasakykite man, kaip jums tai pavyko.

Saugokite senus meilės laiškus. Išmeskite senus mokesčių kvitus.

Išsitieskite.

Nesijauskite kalti, jeigu nežinote, ką norite daryti su savo gyvenimu. Įdomiausi žmonės, kuriuos tik pažįstu, būdami dvidešimt dviejų nežinojo, ką nori daryti su savo gyvenimu. Kai kurie iš įdomiausių keturiasdešimtmečių, kuriuos pažįstu, ir dabar to nežino.

Vartokite daug kalcio.

Būkite maloningi savo kelių sąnariams. Pasigesite jų, kai jie bus atitarnavę.

Galbūt jūs susituoksite, galbūt ne. Gal turėsite vaikų, gal ne. Galbūt išsiskirsite būdami keturiasdešimties, o gal šoksite ančiukų šokį per 75-ąjį savo vedybų jubiliejų.

Kad ir ką darytumėte, neliaupsinkite savęs, bet ir neplūskite. Galimybė, kad pasiteisins jūsų pasirinkimai, yra lygi vienam iš dviejų. Kaip ir visų kitų…”

( tęsinys rytoj )

6 Komentarų iki šiol.

  1. Justas says:

    Tai nuostabi kalba ir labai tinkama siu dienu aktualijoms – cia filmukas:
    http://www.youtube.com/watch?v=xfq_A8nXMsQ

  2. Daniela says:

    Labai ačiū už tokį mielą sielai pasiskaitymą! Net atsigavau po sunkios darbo dienos. Gal galėtumėt nurodyti nuorodą internete, kur galima rasti šią kalbą visą iškart ir originalo kalba?

  3. pasak Latvijos Raganos Ingos, “gumos žiaumojimas”- vienintelis fizinis veiksmas, turintis įtakos smegenų veiklai :)
    O bereikalingas jaudinimasis, žinoma, tik trukdo kurti trokštamos ateiies vizijąį:)

  4. Tomas says:

    Hmmm… Ir nors perskaičiau visa tai tik antradienį, galiu pasakyti, jog jis šis antradienis jau nebebus toks, koks būtų buvęs, jei būčiau to neperskaitęs :) Ačiū!

  5. Daniela says:

    There was a widely-circulated urban legend on the Internet that Kurt Vonnegut gave a commencement address at the Massachusetts Institute of Technology in 1997 in which he advised students to wear sunscreen – the main theme and title of a quite odd pop song by Baz Luhrmann. In fact, the commencement speaker at MIT in 1997 was Kofi Annan and the supposed Vonnegut speech was an article published in the Chicago Tribune on June 1, 1997 by columnist Mary Schmich.

    Nepaisant to, abi kalbos (straipsnio)dalys – puikios! matyt, ne veltui tapo legenda… Ačiū!

  6. kraupu says:

    Nors tai ir yra „urban legend“, kad žodžiai VONNEGUT’o, bet vis tiek jie nepaprasti.