Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Kinijos cirkas

Parašė Rasa 2008 Nov 25 0 Komentarų

Praėjusį penktadienį su savo krikštų sūneliu Kvintu buvau nuostabiame Kinijos cirko pasirodyme.Tai buvo senosios Kinijos sostinės Kaifeng, turinčios ilgametes cirko tradicijas, cirko trupė, kuri iš šimto Kinijoje egzistuojančių trupių išrinkta į geriausiųjų trejetuką .Cirko meną Kinijoje pasaulis šiandien vadina aštuntuoju pasaulio stebuklu ir jis egzigzistuoja jau per 2000 metų.

Kinijos cirke nėra gyvūnų, nes tai laikoma nehumaniška. Sutinku su tuo ir aš. Tačiau man šiurpas ėjo nuo kitko – ten žmonės darė tokius akrobatinius triukus, kad galvojau ar tai tikrai nėra kančia jiems. Viskas su šypsena, lengvai, tačiau realiai suvoki, kad kūnui tai nėra normalu. Buvo triukų ( dvi moterys važiavo riedučiais ir darė akrobatinius triukus nešiodamos viena kitą ), kurių metu žiūrovai net nesugebėjo ploti, nes buvo nustėrę iš baimės, kad neįvyktų nelaimė.

Daugeliui akrobatinių triukų reikia nepaprastos jėgos. Na, kad vyrai daro tai aš suprantu, tačiau ten daugiausia buvo moterų. Jos tokios nedidelės ir atrodo smulkios. Ir štai tokia viena mergina važiuoja dviračiu ir ant to dviračio visaip tarsi piramidė užlipa dar 9 merginos. Kiek reikia jėgos tai, kuri tą dviratį mina..ar tai moteriai sveika ? Arba viena mergina laiko kitas 5 ore ? Žinoma, tai be galo įspūdinga. Mano mažasis Kvintukas savo mamai net negalėjo papasakoti kaip buvo nuostabu ir jai pasakė, kad ji vistiek nesupras, nes tai nepaaiškinama. 

Žinant, kad būsimieji cirko artistai pradedami mokyti specializuotuose internatuose nuo penkerių metų, o sulaukę dešimties – dvylikos, jaunieji atlikėjai jau tampa profesionalais, turi laureatų ir prestižinių cirko konkursų bei festivalių diplomantų vardus, tai gal ir neturėtų stebinti. Patekti į tokią mokyklą – internatą itin sudėtinga. Dauguma numerių, kuriuos atlieka kinų cirko artistai, neįveikiami nė vienam pasaulio cirko atlikėjui ir manau, sportininkui.

Gražu pažiūrėti, tačiau kai pagalvoji kokia kaina tai pasiekiama..

 

Kategorijos: Įdomybės, Laisvalaikis