Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Keistoje šalyje gyvename. Krizės metu, kai tikrai viena po kitos bankrutuoja ar yra ant bankroto ribos nemažai šalies įmonių, tada kai nuolat didėja bedarbių gretos, kalbama apie labai staigų mokesčių pakėlimą. Netgi, ruošiamasi tai padaryti jau nuo sausio 1 dienos, nors įtatymai numato, kad mokesčiai gali būti keičiami tik informavus apie tai ne mažiau nei prieš 6 mėnesius.

Štai Didžiojoje Britanijoje Vyriausybė kaip tik dėl to, kad yra didelė krizė, nutarė staigiai mažinti mokesčius. Tai daroma tam, kad kompanijos išsilaikytų, nebūtų masės bedarbių, kad šalies ūkis nors ir lėtai, bet judėtų..

O mums pvz. viešbučiams ruošiasi PVM iš dabar esančių 5 proc. padaryti 20 proc. Ką tai reiškia?

Turizmas – viena iš labiausiai augančių ekonomikos sektorių Lietuvoje pastaraisiais metais. Tai išskirtinė eksporto prekė, kuri parduodama vietoje ir pritraukia valiutą į šalį. Juk svečiai dažniausiai yra užsieniečiai, jie ne tik būna viešbutyje, tačiau eina į restoranus, keliauja, perka prekes čia- Lietuvoje.

Tam, kad būtų galima konkuruoti ne tik su trečiosiomis, bet ir su Europos šalimis, turizmui ir visų pirma apgyvendinimo paslaugoms PVM tarifas negali būti taikomas didesnis negu kitose Europos Sąjungos šalyse, ypač kaimyninėse.

Šiuo metu iš 27 Europos Sąjungos šalių 22 – jose apgyvendinimo paslaugoms taikomas lengvatinis tarifas. 20 šalių taiko 10 proc. ir mažesnį PVM tarifą, pvz: 
Liuksenburgas – 3 proc;
Latvija – 5 proc;
Estija – 5 proc;
Portugalija – 5 proc;
Malta – 5 proc;
Prancūzija – 5.5 proc;
Belgija – 6 proc;
Lenkija – 7 proc.

Siekiant suaktyvinti atvykstamąjį turizmą, Turkija nuo 2008 m. sausio 1 d. sumažino PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms nuo 18 proc. iki 8 proc. ir priėmė Turkijos turizmo strategiją iki 2023 metų tapti viena iš 5 turizmo šalių – lyderių pasaulyje. Islandija 2007 m. sumažino PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms nuo 24.5 proc. iki 7 proc.

Mabre viešbutis ( kaip ir visi kiti viešbučiai ), sutartis su kelionių agentūromis kitiems metams yra sudariusi jau vasarą su fiksiuotomis kainomis. Tai reiškia, kad įmonės negalės pakelti kainų klientams, jei laikysis savo įsipareigojimų, tačiau turėsime sumokėti 15 proc. mokesčių. Tai reiškia, kad ne tik, kad pelno nebus, bet gali atsitikti taip, kad veikla bus nuostolinga. Tikrai nemažai viešbučių bankrutuos.

Ar tai yra tikslas?

Kategorijos: Pamąstymai apie.., Verslas

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Justas says:

    Bent mano sąžinė rami, kad nebalsavau už tuos idiotus, dabar sėdinčius valdžioj. Jie visiškai neiorientuoja erdvėj ir toks jausmas, kad po 8 metų petraukos grįžę tik ir laukia, kad galėtų patenkinti savo liguistą potraukį visiškai nustekenti šalį. Toks jausmas, kad jų rinkėjai negyveno prieš 8 metus…