Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Mintys apie valdymą

Parašė Rasa 2009 Jan 19 1 Komentaras

aut.E.Tutkus

Savaitgalį daug galvojau apie praėjusio politinius penktadienio įvykius Vilniuje. Visiškai nepateisinu smurto, tačiau daug šių dienų politikų daromų klaidų tikrai žmonės negali pateisinti ir ramiai sėdėdami namie tylėti.

Nenoriu čia analizuoti kas kaltas, kas ne, tačiau Rimo Šabrinsko knygoje “22 laiptai į išmintį”, kurioje jis surinkęs visokių išminčių minčių viena ar kita tema. Ten daug Senekos, H.Hesės, C.Castanedos, Marko Aurelijaus minčių.

Taigi, toje knygoje  radau tokių pamąstymų apie valdžią:

“Karaliams verčiau pelnyti ramybę maloningumu, nes nuolatinė rūstybė numalšina keleto asmenų neapykantą, bet skatina visuotinę. Reikia, kad pritrūktų noro siautėti, o ne priežaščių. Priešingu atveju, kaip nukirsti medžiai išleidžia dešimtis atžalų, kaip daugelis augalų genimi, kad būtų vešlesni, taip karaliaus nuožmumas, šalindamas priešus, didina jų skaičių. Mat nužudytuosius pakeičia tėvai, vaikai, artmieji, draugai.”

“Kai valstybė eina teisingu keliu, reikia kalbėti atvirai, o veikti ryžtingai.

Kai valstybė eina neteisingu keliu, reikia ryžtingai veikti, bet santūriai kalbėti.

Nevažiuok į kraštą, kuris yra pavojuje.

Nepasilik valstybėje, kur prasidėjo sumaištis.

Kai valstybė neina teisingu keliu, tada gėda būti turtingam, gėda būti žymiam.”

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Rene says:

    Klausiausi ,tiksliau butu pasakyti ,bandziau klausytis ,ka kalbejo televizijos eteryje A,Valinskas iir kraujas vire.tokio neatsakingumo,tokios nemeiles zmonems ir jaustis teisiu-tiesiog klausytis buvo koktu.vien jo pasakymas,kad jo pietus su Norvegijos atstovu buvo suplanuotos pries dvi svaites ,o riauses,arba piketas veliau.tai jis negalejo,nes ,,Stikliuose valge…Na,jei jau esi bailys,-palik atstova,kas iseis uz tave pakalbeti su zmonemis,nelauk,kol isisiubuos.Jam ne Lietuvos zmones svarbiau,o pietus.Arba siusk kazka pietaut.Nepakeiciamu nera.bet taip spjaut i zmones…bet ,ko noret,kai sali valdo A.Nedzinskas,A.Baukute,kuri neskiria motiniskumo,nuo pirmyksciu laiku.Arba D.Meizelyte? Ar jas kas ,t,y charakteri ir mastysena kas begali pakeisti?Ir nesuprantu A.Valinsko-zmogau,jei gerai sekasi sou versle,tai cia tau ne politika,cia issilavinimo ir praktikos reikia.Kas kad jis kazka kazkada baiges,jei nedirbi-siais laikais tokiu greiciu viskas lekia…ir ko tie zmones troksta.nesuprantu…greiciau truksta jiems sio to…