Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Pilnas knygų lagaminas

Parašė Rasa 2008 Sep 1 0 Komentarų

Jau Vilniuje. Darbe.

Kaip ir visada parskridau su 7 naujom knygom ( bet apie jas kažkada vėliau, nes nespėjau perskaityti).

Turbūt vienas iš didžiausių mano malonumų tiek Vokietijoje, tiek ir kitose šalyse yra apsilankymas knygyne. Tačiau Bonoje mano knygynas yra toks ypatingas, kad negaliu apie jį neparašyti.

Praleidžiu ten mažiausiai pusdienį. Pats knygynas yra 3 aukštų ir tikrai labai didelis, tačiau labai jaukus. Išklota kilimais, šiltos šviesos, o ir jame šilta, viskas paskirstyta labai aiškiai. Nepaprastai jaukiai atrodo visur išmėtytuose foteliukuose sėdintys ir skaitantys žmonės, jaunimas sėdi tiesiog ant laiptų ( aš irgi :) ).  Į ten esančią kavinę taip pat gali paiimti patikusią knygą, ją paskaityti ir padėti atgal. Bet dažniausiai tie, kurie paskaito, praleidžia ten daugiau laiko, nusiperka nemažai knygų.

Smagu, kad nusipirkus knygą, prie kasos, tavęs iš karto paklausia ar ją pirkai sau, ar tai dovana. Jei tai dovana, pardavėjos labai staigiai supakuoja į knygyno firminį, raudoną, tačiau labai gražų popierių, užriša mažytį kaspinėlį ir jau turi dovaną. Ši idėja funkcionuoja puikiai. Tiesa, per Kalėdas būna dviejų spalvų popieriaus pasirinkimas, netgi atskiras stalelis pakavimui. Priėjęs prie jo, parodai pirkimo čekį ir tau knygas supakuoja. Gal dar ir dėl to vokiečiai dovanoja labai daug knygų.

Žinoma, jiems lengva turėti tokius didelius knygynus su milžinišku knygų pasirinkimu, juk šitiek žmonių Europoje gali skaityti vokiškai. Mums, lietuviams, čia sunkiau, nes knygų tiražas mažesnis, vertimas į lietuvių kalbą užtrunka. Todėl labai džiaugiuosi, kad tiek verslo, tiek grožinės literatūros knygas galiu skaityti vokiškai. Nors vis dažniau pasaulyje žinomos knygos lietuviškai pasirodo ne tiek jau pavėluotai, vistik nemažai knygų perskaitau anksčiau, o nemažai jų ir iš viso čia nebus išverstos į lietuvių kalbą. Šiek tiek pavydžiu vokiečiams, kad jie pvz. apie knygų rašymą, apie šunis, priklausomybę nuo alkoholio ar kitas “nelabai svarbias” temas turi ištisas lentynas knygų pasirinkimui.

Visada parvežu į mūsų restoraną kurlinarijos knygų, kurios yra labiau specializuotos. Šį kartą virtuvės šefas Ruslanas gaus receptų knygą, kurioje yra 100 geriausių Vokietijos restoranų šefų receptų. 

P.S. Aš tam knygyne taip būnu įsigilinusi į knygas, kad pamiršau negi nufotografuoti aplinką.. :) Ech, kitą kartą.