Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Ko siekia knygynas, kuris vieną dieną apmokęstina plastikinius maišelius klientams?

Negalvojau, kad teks apie savo mylimą knygyną rašyti nelabai linksmą istoriją, tačiau visada parašau apie teigiamus nutikimus ir pagiriu, todėl atsitikus neigiamiems dalykams taip pat nenoriu tylėti. Be to, patys knygyno darbuotojai paragino rašyti laišką vadovybei ir paaiškinti ką manau. Kadangi, manau, kad šis klausimas įdomus ne tik man- rašau čia.

Knygyną “Pegasas” ne vieną kartą gyriau viešai savo Blog’e. Esu šio knygyno nuolatinė lankytoja ir patikėkite, perku DAUG knygų. Žinant, kad pati daug skaitau, o ir dovanas dovanoju visiems beveik išskirtinai nors po vieną knygą, tai per metus susidaro nemaža suma.

Turiu kliento kortelę, kurioje  net neabejoju, kad matosi kokia suma yra išleista knygyne. O ir pastarąjį kartą pirkau man rodos daugiau nei už 100 Lt. Buvau labai “maloniai” nustebinta, kai manęs paklausė ar reikia maišelio, nes jis yra mokamas.

Jau seniai visada stengiuosi naudoti kuo mažiau plastikinių maišelių ir dažnai jei tik gaunasi atsisakau jų kai juos bando duoti ir nemokamai.

Taigi, jei knygynas tokiu būdu bando mus “auklėti” tapti ekologiškais, tai tada mokamas maišelis turėtų būti popierinis, ekologiškas. Tada aš pasirinkčiau ar mokėti už jį 15 cnt. Bet dabar.. 

Kaip jaustis pastoviam klientui, kuris perka nemažai? Ar toks taupymas ir lojalumo nevertinimas  atneš naudą?

Aš sutinku, kad galbūt galima būtų nustatyti minimalią pirkinio sumą ( 50 lt.ar pan.) iki kurios už maišelį tektų mokėti. 

O be to..mūsų knygos tikrai nėra pigios, todėl papildoma paslauga renkantis knygyną yra labai svarbi.

Čia panašiai kaip aš restorane vieną dieną svečiams į sąskaitą įtraukčiau sumą už duoną ar servetėles.. :)

12 Komentarų iki šiol.

  1. Sharkeen says:

    O čia visuose Lietuvos tinklo knygynuose įvedė tokią tvarką? Aš tai pirkdamas bet kur bet ką nesiteikiu nemokėt už maišelį, bet jei jau duoda, tai apsidžiaugiu.

  2. Afalina says:

    Sveiki,
    kazkokia nesąmonė su tais maišeliais. Jau pikta darosi…
    Kaip Humanos skuduryne… Tik ten gali tuos skudurus į bet kokį maišą sugrūsti… Bet knygas… Juk labai malonu buvo, kai spaustuve kvepiančias knygas sudėdavo į firminį maišelį…
    Tokios brangios tos knygos! Argi dešimtis kartų maišelio kaina dar neįskaičiuota į knygos kainą? Netikiu. Mes pastoviai už visokius maišus ir maišelius permokam. Net prekybos centruose Latvijoje už firminius maišelius nereikia mokėti. Tik ne Lietuvėlėje. Bet knygynas… sugriovė savo gerą įvaizdį… Net neskanu…Siūlau visai jų nepirkti, juk jie neekologiški. Saugokime geriau gamtą!

  3. Irma says:

    As manau, kad tai yra visiskai normalu, prasyti sumoketi uz maiseli. Jeigu ir butu ekologiskas maiselis, ar tikrai pasirupintumete, kad jisai butu perdirbtas?
    As manau kaip tik reiketu, jog visi moketu uz ne ekologinius maiselius, nes jie kenkia gamtai.

  4. Marius says:

    Labai viskas paprasta. Tie maišeliai kainuoja pagamint. Bet dar daugiau kainuoja taršos mokestis. Taip toks yra mokamas už maišelius plastikinius. Tiesiog pardavėjas nusprendė perkelt šitą naštą vartotojui, rizikuodamas savo įvaizdžiu.

  5. Edikas says:

    Prieš keletą dienų aš taip pat buvau nemaloniai nustebintas… niekaip nesuprantu tokio ”biznio”… atrodo turėtumėm tobulėt , bet iš didelio rašto išeinam į … mano nuomone [rinkos dėsniai] išsigimsta. palengva viską apima globalizacijos dėsniai [ tai kažkuo panašu į planinę ekonomiką ],kai visi sprendimai priklauso nuo keletos žmonių. kokie bebūtų nelogiški ar absurdiški sprendimai , juos pakeisti turi galimybę vis mažiau žmonių…

  6. Kęstutis says:

    Jei jau prašo susimokėti už maišelį, tai jis turėtu būti neutralus – be logotipo. O jei jis “firminis” tai jis yra kaip ir reklama, o už reklamą reikia mokėti bent jau maišelio kainą.

    Labai smagu matyti kaip žmonės iš IKI išeina su Maximos maišelaiis, arba iš Maximos su IKI ekologiškais maišeliais. Gal taip ir Pegase reiktu susidėti knygas į Vagos maišelį ar atvirkščiai.

  7. Gabriele says:

    Na vakar irgi buvau netikėtai nustebinta, tik kad “Baltu lanku” knygyne. Čia gal visuose knygynuose nauja tvarka..?

  8. Knyguziurke says:

    Gabriele, tai kad Baltu lanku knygynas nebera nepriklausomas knygynas, o priklauso kazkuriam tinklui, tik nezinau, kuriam. O del maiseliu pritariu. Suprantu, padengti sanaudas butu dar dar, bet maiselis tikrai nekainuoja 15 cnt, tai jau gaunasi maiseliu biznis. Labai negrazu. Todel dabar knygas grudu i rankine arba nesuosi rankose. Vienu zodziu, nenoriu susimoketi uz knygyno marketingo sanaudas.

  9. jelena says:

    sutikciau susimoketi uz ekologiska maiseli be logotipo!
    Bet… bet istikruju mes jau susimokame uz maiseli pirkdami knygas, kodel gi knygynui nepasidarius sau reklamos ir neparodziu Lietuvai, kad jis etiskas ir gamina, ir duoda nemokamai tik ekologiskus maiselius, nes myli gamta ir zmones! Tai butu grazi ir labai etiska reklama… ot jei zmones vietoj to, kad skaiciuotu centus, pasuktu smegenys!

  10. arunas says:

    as ir buvau nustebes. siaip jau atrodo labai zemas lygis. tarsi jie nubednetu. jie gi uzdirba neblogai is tu knygu.
    beto kodel as privalau reklamuoti juos, tegu tada moka man uz reklama:)

  11. Sigita says:

    Manau, kad tai tiesiog tokia ekologinė mada-misija ir tiek..
    Sukelia nepatogumų klientui, bet faktas, kad maišelių sunaudosim mažiau-nes kai įdeda į maišelį knygas nemokamai, tuomet aišku neatsisakai, o dabar jau pagalvoji-na tiesiog iš principo-jei po ranka turi kitą maišelį, tai ten ir susidedi knygas..
    Nepykit, bet šiek tiek vaikiškai skamba tas, “aš esu tokia svarbi knygyno klientė”…Nemanau, kad šiuo atveju knygyne išleista suma turėtų kažką lemt, juolab jau kas vaikštom į knygynus, tai ir išleidžiam tas sumas…Maišelio kaina nelabai tada jau ką ir reiškia visos sumos kontekste..
    Žodžiu, pirkit drobinį knygyno maišelį ir naudokitės-toks dabartinis gyvenimas ir jo mados :)

  12. Buy CPV says:

    Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.