Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Pagaliau svaiatgalį kažkoks judesys prasidėjo..Kalbu apie Rotušės aikštėje pastatytas ledo skluptūras, vaizduojančias Vilniaus bažnyčias. Kultūros sostinės vienas iš projektų “Ledinis Barokas” prasidėjo..

Toks malonus šurmulys ir tarsi parodymas, kad dar neesame visiškoje depresijoje ir mums nieko nebereikia tik verkti. Žmonės šypsojosi, fotografavosi ir grožėjosi iš ledo padarytu menu.

Labai svarbu, kad įvyktų kuo daugiau tokių projektų. Juk tai renginiai ne tik mūsų šalies piliečių akiai, bet ir užsienio šalims, kad reklamuotume savo šalį. O tai labai svarbu.. kuo daugiau turistų bus mūsų šalyje, tuo geriau gyvensime ir mes patys. Juk turistai atostogų metu palieka tikrai nemažai pinigų ( ne tik restoranai, viešbučiai, parduotuvės, bet ir visokios kitokios paslaugos, prekės). Tokios šalys kaip Turkija, Kroatija, Marokas net ir turėdamos daug turistų nuolat reklamuoja savo šalį bendrai, o ne atskiri ūkio subjektai, nes jie nebūtų pajėgūs užmokėti už brangias reklamines kampanijas užsienio žiniasklaidai.

mes gi, turėdami labai įdomių idėjų ir projektų pareklamuoti savo šalį, juos stabdome besiginčindami ir besipešdami. Gaila man dėl to..

Štai vienas projektas buvo numatytas toks: iš 20 Europos šalių į Vilnių vasarai atvežama geriausi tos šalies režisieriai ir jie gyvena čia apie 1 mėn. Tuo metu jie kuria filmą apie Vilnių, Lietuvą..kaip jie ją mato savo akimis. Menininkai netgi dienpinigius gauti turėtų iš savo šalies, o ne iš mūsų, jie gyventų šeimose, kad labiau pajustų šalies gyvenimą..

Taigi, kiek suprantu menininkai, kai filmai būtų nufilmuoti būtinai juos parodytų ir savo šalyse. Kadangi tai jau praėję rimtas atrankas menininkai, tai jie pridėtų tuos filmus prie savo kūrybos darbų ir tada, kai prisitainėtų kitiems. Žodžiu, kiek daug netiesioginės reklamos mūsų šaliai..

Bet deja..viskas pristabdyta..viskas tempiasi..ir nežinia ar bus..

“Visa kas gyva – tai tapsmas, o ne buvimas. Taigi ir tai, ką jūs vadinate “kultūra”, nėra kas nors pabaigta ar sustabarėję, ką galime paveldėti ir puoselėti arba atmesti ir sunaikinti. Tačiau iš mūsų kultūros nuolat lieka tai, ką kartą sugeba įsisavinti ir paversti savastimi.” ( H.Hesse )

Kategorijos: Uncategorized

14 Komentarų iki šiol.

  1. noname says:

    Vilniui iki kultūros sostinės kaip pėščiam iki mėnulio. Žiauri provincija ir dar labiau sparčiai provincialėja. Būtų juokinga jeigu nebūtų apgailėtina.

  2. Edita says:

    va,kazkas pasisake, kad vilnius provincija…taip,bet visur gerai, kur musu nera…kiekvienas pradekim nuo saves, nereikia laukti is valdzios, kol mums gatves nuvalys ar sunu kakucius surinks, ar prikeps blynu ir pakvies prie stalo…eikim, darykim, judekim, paskui ta judesi ir kiti zmones prisijungs,taip ir gausis ta gyvastis …Vilniuje…ne menulyje:-)siaip tai si savaitgali visur zmones kazkokie gyvesni buvo, mes si savaitgali ir Kaune, ir Prienuose, ir Anyksciuose su reikalais vazinejom, tai pastebejom, kad zmones kazkokie gyvesni, ju daugiau net gatvese…pajuokavom, kad gal krize baigesi:-), o manau, kad ateinantis pavasaris kaltas…su pavasariu!

  3. Rasa says:

    Edita, aciu Tau uz tokia tikrai pavasariska nuotaika. :)

  4. Rene says:

    As tai labai uz visokius kulturos projektus,taciau,kai suzinai,kiek tai kainuoja mokesciu moketojams-tas mano patenkintumas blesta…ir tada pagalvoju,kad ,jei jau tokie esame geranoriski savo kulturos sostinei-tai ir bukime iki galo-kam uzsiprasyti didziulius honorarus tiems patiems meninikams?Juk negalima mastyti tik apie save.Juk kitus tiesiog piktino tos ledo skulpturos,kurios tik laikinos,dar labioau piktina,,meno” kuriniai is metalo pakranteje.Jei butu skaidrus kaip tas ledas apmokejimas uz ta grozi-smagu,bet ,kai jauti didziuli valdzios vyru ,,pinigu plovima”-nebesmagu.Man tik miske pavyksta uzsimerkti ir nematyti kitos -juodosios puses.

  5. Rasa says:

    Pernai, kuomet Liverpulis buvo Europos kulturos sostine, lankiausi jame ne karta ir buvau suzaveta, todel kaip as dziaugiausi, kai Vilnius tapo kulturos sostine. Didziavausi savo gimtuoju miestu.
    Taciau jau kalbu butuoju laiku…
    Kadangi gyvenu ne Lietuvoje, jau spejau priprast, kad apie musu sali beveik niekas nezino, o ir stebetis nereikia: lankiausi pries pora savaiciu Londone turizmo parodoj ir kaip manot, ka pamaciau Lietuvos stende?! Keleta plakatu su salies vaizdais ir ne veino zodzio apie tai, kad Vilnius – Europos kulturos sostine! Kaip pikta ir liudna pasidare….
    taciau as vis tiek savo kolegoms, draugams ir siaip geriems zmonems cia, uzsieny, pasakosiu apie Lietuva tik gerai ir labai gerai, nors ir skaudu, kad pasipest mokam, o savo gimtines pagirt ir parodyt ir graziausios puses nemokam…

  6. Edita says:

    dar apie Lietuva…sakome, kad geriau ziureti pirmyn, kad matytum geresni pavyzdi ir jo siektum…sakoma, kad ziureti atgal neverta, bet pasimatuoti, kiek pasiekta , galima nors trumpam atsisukti…mano vyras trumpam darbo vizitui nuskrido i Ukraina…ir ka…sako 15 metu atgal…
    Zmones!!!
    mes tikrai daug padareme, mes ,ne valdzia, o mes, nes mes to norejome- lygiu gatviu, dideliu dangoraiziu,graziu jaukiu viesbuciu…tik mes …jei toliau noretume, manau TIE MUSU PASNEKEJIMAI APIE MUS , geriausia reklama is lupu i lupas…valdzia gali kurti kiek nori, ale drasi salis, bet tai neveikia, nes mes to nenorim…jei butu reklamave, kad greiciausiai besikelianti is post sovietines priespaudos salis,gal ir dabar , per krize, turetume jegu save taip pristatyti…ar atsimenat ta akcija, pirk preke lietuviska, veike zaibiskai…as siulau, reklamuokim savo sali , nes tik is lietuvio ji bus geriausiai pristatyta…
    aciu uz demesi:-)

  7. noname says:

    tikrai daug pasiekėm – stabiliai pirmaujam savižudybių skaičiumi ir avarijų su žuvimais skaičiumi. pas mus žmonės patiria didžiausią stresą darbe ir jaučiasi mažiausiai socialiai saugūs. bendravimo norma yra chamiškumas. sveikatos apsaugos sistema paskutinė Europos sąjungoje, reabilitacijos visai nėra. Sporto bazės buvo tik sugriautos ir nepastatyta nieko. Aukštasis mokslas apgailėtinas. Neabejotinai daug pasiekėm. dar palyginkit su Turkmenija, kodėl nelyginant su Slovėnija, Čekija, Kroatija (kur dar visai neseniai vyko karas su serbais), palyginkit su ta pačia Latvija ir Estija. Tokie palyginimai kaip su Ukraina labai gražiai įliustruoja beviltišką Lietuvos provincialumą, kai lygiuojamasi ne į geresnius, o į lūzerius

  8. Rene says:

    Na ,as dar irgi karteli parasysiu.Gal mano komentaras pasirode labai kritiskas ir nemalonus.Man labai patiktu,kad Vlnius galetu pasirodyti kaip kulturos sostine.bet tai ir piktina,kaip pati,Gerb.Rasa sakete,buvo toks projektas kurti filmus…Zinot del ko nepraejo-del to,kad ten negalima ,,nuplaut ” pinigu.ir labai daug geru projektu zlunga.Labai skaudu ir gaila.Musu zmones labai kurybingi,bet jiems taip greit uzdaromops durys,kad sunku isivaizduoti.Man paciai teko dalyvaut tikiam,,uzdaryme”.Vienas zymiausiu Olandijos muzikos metodikos specialistu buvo pasiryzes vesti pamokas Siauliu mieste dykai,tik jam reikejo vertejo.As sutikau(vokieciu kalba).Bet mums taip ir neleido,nes atseit,nesuderino finansu.O ju ir nebuvo! nes nei as,nei tas zmogus -jokio atlygio nereikalavome.tik paroddyti tai,kaip dirbama Olandijoje.Draugas ,su kuriuo iki siol susirasinejame ,nesuprato,man -labai nesmagu.O Lietuva prarado labai daug!Juk tie santykiai galejo buti testiniai.

  9. Edita says:

    kaip faina, kad atsakymai vyksta:-) Rene, tada reikejo tartis su siauliais tiesiai, nors su viena mokykla, santykiai 100 proc butu buve testiniai, o noname parasysiu, nu tokio nihilisto ir pesimisto senai nemaciau, gal tu ne lietuvis(-e)? ir ka tu, noname, del lietuvos padarei? turbut nieko, nes matau, kad esate tik is kritikuojanciu zmoniu tarpo, o ne daranciu, galite eiti i seima, labai pritaptumete:-)

  10. noname says:

    Edita, kadangi aš net nesiruošiu atsiskaitinėti ką padariau šaliai, kuri savo žmones tiesiog laužo. BE to – kuo gabesnis – tuo daugiau laužo. Mėgaukis.

  11. Edita says:

    Noname, koks jusu vardas? gal galiu jums padeti? is pradziu norejau pasisaipyti, bet matau, kad tikrai kazkas sunkaus jums atsitike, gal tikrai galiu (as ar mes) jums padeti? mano privatus emailas edita@mackevicius.com

  12. noname says:

    Edita, dėkui už gerus norus. Aš ne raudonkepuraitė su sijonuku. Bet dėl gerų norų, tikrai labai nuoširdžiai ačiū. Numyžtoj Lietuvoj, tai ištiesų retas atvejis. Man čia svarbūs tik konkretūs žmonės, daugiau nieko. Neveltui geriausi genetikai sako, kad lietuviams būdingas polinkis į psichikos sutrikimus. O tai reiškia vieną dalyką: tai kad visuomenėje nėra vidutiniokų. Yra arba protingi arba kvaili (pastarųjų gerokai daugiau). Todėl reikia nusiraminti ir mėgautis begalvyste. BE to aš negaliu gerbti tautos kuri išsirenka Valinską.

  13. Rene says:

    Atsiprasau,noname,bet zmones taip lyginti!!
    1.I sia svetaine,mes ateiname pasisemti geru emociju-taigi,kurie cia lankosi ir kalba apie Lietuva,-ji mums ne ,,numyzta”.(nebent pati ta darei ir zinai).
    2.Pesimistas visad mato tik bloga,o ir del Valinsko galima izvelgti teigiama puse-visi pamate,koks jis,kam zmogui listi ne i savo ratus,ar maza ,ka turejo?Be to,as ,pvz,jo nerinkau ir net minties nebuvo,kaip,beje ir Nedzinsko,Baukutes,Meizelytes ir dar ten ju dabar daug.Taciau nereiskia,jei as gyvenu Lietuvoje-man tas pats.Valdzios ateina ir iseina,o zmones ,kaip asmenybes,kol issikovoja sau pagarba -ne viena darba turi padaryti.As gerbiu daug lietuviu tautos zmoniu,nes domiuosi Lietuva.Nei vienas zmogus ,kuris kazka pasieke ir gyvena uzsienyje ,nebijo pasakyti is kur jis.Bijo pasakytitik netikeliai.Gal jums pyktis ima ant visu ,kad jie kazka gali,o jus ne?
    3.As irgi niekad nevalgiau kepsnio uz 60 ar daugiau lt.Nors ir aukstuosius abu su vyru baige,ir sunus studentai dirba.Ir savaitgalio niekad negaleciau praleisti nei viesbutyje,nei dar kur.Bet as pati pasirinkau specialybe ,o ne pinigus,meile ,o ne verslininka vyra.Man gerai Graziausioj saly Lietuvoj ir keptas bulves valgyt,o malonumui-nemokamai galiu i gerb.Rasos tinklapi ilisti ir pasidziaugti.
    4.Jums tikrai reikia pagalbos.Tokio piktumo zmogaus-reta.

  14. noname says:

    Rene,
    1. blog’as yra dienoraštis, tai reiškia – gyvenimas, tai reiškia, kad yra ir teigiamos ir neigiamos emocijos. be to, matyt labai įpratęs gerti svetimą kraują, kad pilnas fantazijų, kad aplinkiniai turi linksminti.
    2. Dėl Valinsko – jeigu žmogus nepastebėjo per 15 metų prieš rinkimus koks jis yra, tai toks žmogus – tiesiog idiotas. Kodėl turėčiau gerbti.
    Beje, asmeninės fantazijos apie Asmenybes Lietuvoj – tai iš viso anegdotas.
    3. Būtinai reikia gelbėti mano sielą, nes jinai jau beviltiškai kankinasi. Išgelbėk mane.