Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Žiedo simbolika meilėje

Parašė Rasa 2010 Sep 3 11 Komentarų

aut.E.Tutkus

Vestuvės be apsikeitimo vestuviniais žiedais, ar tai įmanoma?

Baigėsi vasara, baigėsi ir masinių vestuvių sezonas..jausmas toks, kad kasmet vestuvių tik daugėja, nors Europos statistikos ir duoda mums žinoti, kad vis daugiau porų gyvena nesusituokę.

Šią vasarą tuokėsi ir vienas mano bičiulis, kuris nusprendė, kad vestuvinių žiedų jiems nebereikia ir jie nieko nereiškia. Nuotaka taip pat pritarė, nes jai bet koks žiedas ant rankos tik trukdo. Kai matau juos tokius laimingus, tikiu, kad jiems abiems taip gerai. Bet ar pati taip norėčiau?

Tada ir išsivystė diskusija ką vestuvinis žiedas reiškia kiekvienam ir mūsų, ar jis tik varžo ir mus savinasi ar jis kaip tik duoda bendrumo jausmą..

Nuo senų senovės pasikeitimas žiedais turi žmonių susijungimo simboliką, tai meilės ir ištikimybės simbolis. Jau senovės Egipte žmonės keisdavosi žiedais, tačiau juos mūvėdavo ant bevardžio piršti, nes tikėdavo, kad ten esanti arterija veda tiesiai į širdį.

Dažnai žmonės dėl darbo specifikos turi nusiimti žiedus, nes jie gali būti priežastis sužeidimui, tačiau bent jau savaitgalį tada jie nori užsidėti žiedą. Vestuvinis žiedas yra bene vienintelis papuošalas kuris leidžiamas dėvėti ir dirbant padavėju restorane.

Nemanau, kad svarbi žiedo kaina. Esu mačiusi žiedus ir iš paprastos vielutės, kurios dalis praėjus keliems metams buvo panaudota gaminat jau gana brangų žiedą su deimantu.

Gana keista atrodo ir mada Amerikoje, kai nuotakai privalai pirkti sužadėtuvių žiedą kainuojantį ne mažiau nei 2 tavo atlyginimai. Ir tada visi pamatę žiedą maždaug gali įvertinti jaunikio finansinę padėtį.. gana žiauriai čia gaunasi ir manau, kad su meile neturi nieko bendro.

Įdomu, o ką jums reiškia vestuvinis žiedas ir ar jis reikalingas?

Kategorijos: Pamąstymai apie..

11 Komentarų iki šiol.

  1. Irma says:

    Sutinku, kad tai yra santuokos simbolis ir daug kam jisai svarbus. Taciau mano tevai nenesioja vestuviniu ziedu, bet ar tai daro itaka ju santuokai? Nemanau.
    Svarbiausia yra tai, ka jauti ir kaip atsakingai prisiimi atsakomybe uz kita zmogu, rupintis tuo zmogumi. Ir ziedas manau tos atsakomybes nei priededa, nei atima.

  2. O aš mielai nešiočiau žiedą ir tikrai nenorėčiau jo nusiimti.

  3. Rūta says:

    Jei neklystu žiedas yra vergovės simbolis. Juo džiaugiausi gal trejus metus – kažkaip maloniai žvilgėjo ir liudijo pasikeitusią civilinę būklę, o po to nusiėmiau ir jau geri 10 metų nešioju žiedą širdyje. Apskritai nemėgstu žiedų ir vyro prašau (kas 5 metai) dovanoti gražius auskarus, o ne žiedus:)

  4. Edikas says:

    Dabar žmonės keičia, laužo senas tradicijas, simbolius ir tam randa įvairių pateisinimų, priežąsčių…, bet man tai yra visiškai nepriimtina. Aš nematau nei vienos priežąsties, dėl ko reiktų atsisakyti žiedo. Žinoma, ar tu su žiedu ar be jo – meilės nei daugiau nei mažiau, dėl to nesiginčiju. Galima atsisakyti visų simbolių, tradicijų ir žemė dėl to nesustos suktis… bet man taip neįdomu gyventi, tuščia… aš daug metų nešioju žiedą ir nešiosiu…

  5. inga says:

    as manyciau, kad meile, sis auksciausias ir stipriausias jausmas, turi buti atskleistas per zemiskus dalykus. na, o kaip kitaip? energija gauname valgydami gamtos dovanas – jos apciuopiamos. taip ir su vestuvemis bei ziedais – ju is viso nebutu, jei nematerializuotume. todel ziedai ir kuo brangesni yra butina. IMHO.

  6. noname says:

    viskas labai gražu, tik viena problema: materija negali virsti į nemateriją. todėl visi gerai supranta, kad meilės nenusipirksi ir žiedais neišreikši. ištikimybės, rūpestingumo, nuoširdumo taip pat.
    o tradicijos, totemai, talismanai reikalingi silpnavaliams ir apskritai – silpniems, kad paglobotų, primintų, sustabdytų ir pan.
    kažkas čia paminėjo, kad žmonės laužo tradicijas. Oi ne. tai tradicijos laužo žmones, neretai ir iki mirties

  7. Edikas says:

    Žinot, įdomu skaityti priešingą nuomonę, negu pats mąstai. Būna, kad kažką pakeiti savo mintyse… bet, skaitydamas ”noname” mintis, nerandu nieko sau priimtino. Žinoma, sutinku su mintimi,jog ”meilės nenusipirksi ir žiedais neišreikši”.

  8. noname says:

    todėl, kad patogūs žmonės nemąsto apie dėsningumus ir priežastingumą bendrąja prasme. mąstymas ribojasi tik man “naudinga” ar “nenaudinga”. o kabinetiniai žygdarbių darytojai yra herojai, o ne silpnavaliai, todėl jokiu būdu nieko bendro nėra.

  9. Edikas says:

    Bendrąja prasme, sutinku, kad nepakantumas kitokiai minčiai, ribojasi mąstymu tik man ”naudinga” ar ”nenaudinga”. Vien tik mąstymas apie dėsningumus ir priežastingumą dar neužtikrina, kad rasi teisingą mintį.Atsakymų būna įvairių, kas gali pasakyt kuris teisingiausias, geriausias? [aš manau], kad į viską geriausiai atsako laikas.

  10. dualė says:

    Žiedas – labai graži DVIEJŲ bendrystės simbolika. ypač elegantiškai jis atrodo ant vyro rankos. Bet tai – tik simbolika.
    Manau, kad kiekvienam ta simbolika gali būti savita. Man -žiedai labai gražu ir reikšminga.

  11. Sužadėtuvių žiedas daugeliui dailiosios lyties atstovių – brangiausias gyvenimo aksesuaras, o pats įteikimo ritualas – ypatinga gyvenimo akimirka, todėl vyras, ieškantis šio išskirtinio papuošalo, turėtų jį rinkti labai atsakingai bei kruopščiai. Kokį pirkti: įprastą žiedelį, o gal ypatingą vertę turintį juvelyro kurtą meno gaminį, kurio mylimoji nepamirš visą gyvenimą?