Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

knygynas

Labai džiaugiuosi ne taip seniai atradusi knygyną, kuris prekiauja knygomis rusų kalba “Homo sapiens”. Žinojau, kad jis yra, keletas mano kolegų ten važiuodavo, bet kai ten nuvažiavau pati pasijaučiau tarsi rojuje..

Labai daug įdomių rusų autorių knygų, kurios niekada turbūt nebus išverstos į lietuvių kalbą. Užsienio autorių knygų ten net nepirkau, tačiau rusų psichologų, taip pat įdomių verslo knygų ten tikrai galima pasirinkti.

Aš labai mėgstu kūrinius skaityti orginalo kalba, nes tada gali pajausti kažkokį neapčiuopiamą autoriaus artumą ar tarsi jo balsą. Taip man buvo su L.Tolstojaus “Karu ir taika”. Mokykloje skaičiau romaną lietuviškai, bet kai prieš keletą metų perskaičiau tai rusų kalba, įspūdis buvo neišpasakytas.

Beje, tame rusiškų knygų knygyne labai priimtinos ir knygų kainos. Tikrai bent jau verslo literatūra tai žymiai pigesnė nei lietuviškų knygų. Tai turbūt paaiškinti galima tuo, kad Rusijoje rinka daug didesnė ir ten didesnis tiražas ir perkamoji galia garantuoja mažesnius vieno egzempioriaus kaštus.

Žinoma, ten pirkti gali tik tie, kurie neturi baimės rusų kultūrai ir viskam tam, kas susiję su Rusija, t.y. rusofobijos. Ten net padavėja perkant sumą kiek mokėti pasako rusiškai..o man tai labai smagu ir įdomu. Aš labai džiaugiuosi, kad galiu skaityti šia kalba, kad galiu viską suprasti.

Aišku, kad tame knygyne pirkti gali tik tie, kurie VIS DAR moka skaityti rusiškai, nes nemažai jaunimėlio ne tik skaityti, bet netgi kalbėti ar per TV suprasti nebegali.

Tačiau šitas rusiškų knygų knygynas yra tarsi didesnis langas ir galimybė tiems, kurie nemoka kitų užsienio kalbų, t.y. yra galbūt vyresnio amžiaus žmonės, kurie anglų kalbos jau nebespėjo išmokti mokykloje ar darbuose.

Kategorijos: Knygos, Laisvalaikis

10 Komentarų iki šiol.

  1. Justas says:

    Tas knygynas pagal tai, kokio jis dydžio ir kiek ten knygų tai pelno tikrai neneša. Ir dar kaip sakot knygų kainos nedidelės. Taigi išvada viena: remiamas kokių nors Rusijos institucijų ir tiek. Deja, skaityt nors ir moku rusiškai (nors man tik 23, bet kažkada reikėjo tai kažkaip išmokau) bet visiškai netraukia niekas, kas susiję su ta šalim… Man vieninteliai geri dalykai iš Rusijos yra ikrai ir dar kažkada, seniai seniai, buvo grupė Tatu:) Dar norėjau sakyti vodka, tačiau kai pamąstau, yra daug geresnių už rusiškas, todėl nesiskaito:)

  2. noname says:

    Sprendžiant pagal Justo komentarą – išvada viena – Justa remia Landzbergis.

  3. Rene says:

    Anegdote noname-baik,nebejuokinga,o slykstu.Kazkoks iskrypimas jaust malonuma,gadinant kitu nuotaika.
    o Justas saunuolis,kad ismokai rusu kalba.Mano sunus taip pat 23.mokykloje mokesi anglu ir vokieciu,taciau panoro ismokti rusu-tai turejau senus vadovelius ir labai greit ismoko rusikai.dabar sako,kad rusu moka ne prasciau uz vokieciu,tik rasyba prasciau.
    O rusu knygos tikrai vertingos.net ivairios brosiuros,straipsniai.as ilendu i http://www.mirgnig.ru-tai ten daugybe visa ko.

  4. povilas says:

    atsiprasau, o koks adresas to knygyno?

  5. rokas says:

    Gal kas zinot, kur superkamos rusiskos knygos ?

  6. Rasa says:

    Mielas Rokai, tikrai as nezinau kur superka rusiskas knygas.

  7. Skerslatvis says:

    To Justas:
    Atskirk politika nuo tautos ir kultūros. Rusofobija pagydoma gyvenimo patirtim “lyga”. Mano amžinatelis tėvas lietuvis-žiemgalis, mama faktiškai rusė, bet jos protėviai tremtiniai-lenkai, išsiusti į Rusija po sukilimo, tėčio senelė – Rygos vokietė… Man nesvetimos kalbos, tokios kaip lietuvių, latviešu, polska, русский, deutsch… Keista, bet visas laikau gimtomis. Skaitau šiomis kalbomis, kalbu, klausau radiją. Kalba tai ne maišas ant kupros. Jaučiu tą ryšį, kartų ir Europos tautų. Tegu nieks nebando teigt, kad rusai yr neeuropiečiai. Jų yra stiprus europietiškas mentalitetas, tik vadovai visad spokso į Azijos puse, ar patys iš ten kilęs ir gadina šalies raidai.

  8. Danas says:

    Gaila, kad niekas nepadeda surasti retų rusiškų knygų. Labai reikia knygos Койманс Л. Художник смерти. Анатомические уроки Фредерика Рюйша Издательство: СПб Наука ISBN 978-5-02-025550-0 Gal Jūs padėtumėte tą knygą gauti?

  9. olia says:

    tas knygynas, Justai, nera remiamas niekieno ir pelna nesa ir dar kaip, zmoniu ten kaip maximoj beveik kasdien, traukia pasirinkimas ir kainos ir nereikia jam jokiu remeju.

  10. Apolinaras says:

    Mano bičiulis, gyvenantis Naujojoje Akmenėje, prašė manęs rusų literatūros knygynuose Vilniuje paieškoti S. V. Markov. Sočinenija b 7 tomach 2010 g. Maloniai prašyčiau Jūsų – gal galite padėti surasti šių knygų. Būsiu labai dėkingas.