Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Nesąmoningi įstatymai

Parašė Rasa 2008 Oct 21 5 Komentarų

Amerikoje, Vokietijoje yra sudarinėjamos knygos, kuriose skelbiami patys nesąmoningiausi įstatymai.

Kartais pagalvoju, kad pas mus jų irgi yra nemažai. Man pirmoje vietoje būtų draudimas vartoti ir parduoti alkoholinius gėrimus rugsėjo 1-ąją.

Žinoma, tas įstatymas po daugelio protestų bus atšauktas, bet prisiminus šiuos metus man tiesiog šiurpas ima. Turėjome viešbutyje grupę svečių, kuriems mūsų pastovus klientas organizavo 4 dienų konferenciją. Tai buvo gydytojai iš viso pasaulio. Taip jau sutapo, kad pirmojo konferencijos diena ir buvo rugsėjo 1-oji. Konferencijos dalyvių iškilminga vakarienė buvo mūsų restorane, kuriame ( kaip ir visur kitur Lietuvoje ) tą dieną nebuvo galima nei parduoti, nei išgerti taurės vyno, alaus ar kito alkoholio. Viešbučio kambariuose iš mini barų teko išimti gėrimus.

Kaip visa tai paaiškinti užsieniečiams? Argi mes esame tokia alkoholikų tauta, kad tokiu būdu saugomės nuo gėrimo?

Žodžiu, reikėjo pamatyti tų žmonių veidus..ir aišku reikėtų sužinoti jų atsiliepimus apie Lietuvą..Kitą dieną jie visi ramiai gėrė vyną restorane, šnekučiavosi, tačiau nebuvo nei vieno girto.Vynas juk yra kultūros dalis, jis taikomas prie maisto, kad geriau išryškėtų skonis. Vynas geriamas per amžių amžius.. Taip, kiekiai vaidina svarbų vaidmenį ir aš neskatino vartoti alkoholio daug.

Man asmeniškai tokie kvaili draudimai kaip tik paskatina norą protestuoti ir būtent tą dieną vartoti alkoholį. Juk čia tam tikra prasme yra neurolingvistinis programavimas, jei daug kalbame apie alkoholį, jį akcentuojame, tai draudimas neužsifisuoja, o prisimename tik pagrindinį žodį..

Kategorijos: Mabre, Restoranas

5 Komentarų iki šiol.

  1. Justas says:

    O as visiškai pritariu tam įstatymui. Juk nėra taip jau sunku viena dieną negerti. Man asmeniškai tai visiškai vienodai, ką užsieniečiai pagalvos. Tegul nuvažiuoja i arabų šalis per Ramadaną, net ir į kokiu Emyratus, kur krūvos turistų ir pabando gaut gerti. Ir ką, ir nieko, tiesiog šalies tokie įstatymai, ir jeigu jau atvykai, būk malonus ir prie jų taikykis.

  2. Rasa says:

    Justai, Dubajuje ir kitose arabu salyse, 5 zvaigzduciu viesbuciuose vyrauja bendri pasauliniai standartai ir gali gauti nusipirkti gerimu ( jie brangus). Tai priklauso nuo tavo apsisprendimo ar toleruoji ju tradicijas ar nebe.
    Del uzsienieciu taikymosi prie musu tradiciju- sutinku. Nuvykes i sali turi taikyti su nacionalinemis sventems, kai nieks nedirba ir pan., taciau draudimas vienai dienai ne del religiniu tradiciju man atrodo daugiau negu juokingas ir kelia daugiau nepatogumu nei duoda naudos. O jaunimelis ( del kuriu sis istatymas sukurtas ) ar alkoholikai kaip gere taip ir gers jei jie to nores. Data cia nesvarbi.

  3. Rene says:

    N epie istatymus,kurie draudzia parduoti gerimus,o vaiku gerima drausti ir bausti.Ir ne pinigais,nes vistiek moketu ,,tetukai ir mamukai”,o patys nepilnameciai atidirbtu uz savo nesilaikyma istatymu.Pvz.,-surinktu parkuose savo ismetytas siuksles,sutvarkytu apleistus kapus…Darbu yra ivairiausiu.Ir nematau nieko zeminancio bausti viesaisiais darbais.Dabra tas istatymas tik sukelia pardavimus prekybos centruose ,,is vakaro”.

  4. Justas says:

    Keistas tas buvo istatymas. Tik kiek pamenu, gerti nedraude, tik prekiauti draude. Tad kiek pamenu, barai sia problema sprende paprastai: ismusdavo i kasa jau po 24 valandos – vadinas rugsejo 2 diena:)
    Atsimenu pirmus metus, kai isigaliojo sis istatymas ir likus kelioms valandoms iki rugsejo 1 dienos, net didzejus kas pusvalandi skelbe, kiek laiko liko iki 12( beveik kaip per naujuosius) ir visi paskutine valanda pirkom didmena – buteliais(o jei netycia pritruks), o paryciais visi skirstes namo su pusiau nugertais buteliais – grazus vaizdelis buvo..:)

    Kitas keistas dabar veikiantis istatymas – draudimas vezti atidarytus alkoholio butelius automobilio salone. Kaip suprantu, uzdarytu buteliu kaip ir nedraudzia. O ipilto alkoholio i limonado buteliuka matyt niekas ir netikrins – taip dazniausiai amerikieciai elgiasi, pas kuriuos toks pats istatymas galioja:)

  5. asta says:

    kulturingo gerimo pamoka galetu ir buti rugsejo pirmoji kad nereiketu “komoje”gaivinti jaunimeli.Neseniai girdejau pasakojima kaip svente 18 gimtadieni vaikinas vaikus nuveze tevai stebejosi kiek gerimu buvo prikrauta ant stalo ir po stalu nes tai buvo sodyboje ir ka gi po baliuko tik vienas “smiges” kai nedraudziama pasirodo tai buvo niekam neidomu ir buteliukus tevai susirinko po sventes