Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Tikrai nėra labai daug dainų, kurios yra tarsi amžinos, t.y. dainuojamos visomis kalbomis, visi žino melodiją mintinai ir nesvarbu ar tai yra mūsų seneliai, tėvai mes ar mūsų vaikai..

Tačiau ar pagalvojome iš kur jos atsirado, kas jas sukūrė? Dažniausiai ne. Taigi, keletą jų pabandysiu pristatyti.

  1. HAPPY BIRTHDAY TO YOU. Tai turbūt žinomiausia pasaulyje daina. Netgi šiuo momentu kai skaitote šitą sakinį ją dainuoja maždaug 1 milijonas žmonių skirtingomis kalbomis. Ši tik iš kelių natų susidedanti melodija buvo sukurta 1893 metais, M.S.Hill, mokytojos, kuri gyveno Kentukyje, JAV.Jos sesuo, kuri buvo tos mokyklos vadovė, sukūrė pagal šią melodiją tekstą, kuris visiškai niekuo nebuvo susijęs su gimtadieniu. Tai buvo rytinis pasisveikinmas atėjus į mokyklą. Tik 1924 metais Anglijoje, kažkas parašė kitą tekstą ir daina tapo žaibiškai populiari. Tada į viešumą išlindo trečioji sesuo Hill ir radijos stotims, pareiškė protestą, kad naudojama ši melodija. Sesuo, kuri sukūrė šią melodiją tuo metu netgi buvo jau mirusi. Taip buvo apsaugotos teisės į ja netgi iki 2030 metų. Pati žinomiausia oficailia šios LIVE atlikimo dainos versija yra 1962 metais J.F.Kenedžio gimtadienio proga sudainuota daina, kurią atliko seksualioji Marilyn Monroe.
  2. YESTERDAY. Šią dainą susapnavo Paul McCartney. Ji atsirado 1965 metais. McCartney atsibudo ryte, atsisėdo prie pianino ir sugrojo šią melodiją. Pradžioją ją norėta pavadinti “Scrambled Eggs” ( “kiaušinienė”). Na, o dabar daina “Yesterday” yra įtraukta į Gineso rekordų knygą, kaip labiausiai interperuota daina. Vien tik paskutinyjį dešimtmetį randama apie 3000 įvairių dainos variantų, kurią atlieka orkestrai, dainininkai ir netgi kompiuteriai.
  3. TYLI NAKTIS.Pati populiariausia Kalėdų daina. Jai prireikė daug daugiau laiko įsitvirtinti visame pasaulyje, nes ji neturėjo didelių leidybos kompanijų užnugario. Ją sukūrė du austrai 1818 metais.Kalėdų naktį jie pirmą kartą šią dainą sugrojo gitara ir dainavo bažnytėlėje. Jau 1900 metais daina buvo persikėlusi per Atlantą, ją dainavo net Afrikoje. Tai daina, kurią dainuojame tik 2 savaičių metuose, tačiau jai skambant blogis tarsi nutyla.

Dabar galvoju, o ar dabar yra kokia daina sukurta, kuri turėtų tokį potencialą išlikti per amžius..?

Kategorijos: Įdomybės, Laisvalaikis

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Rene says:

    Aisku yra,tik reikia tiketi,tik mes dar nezinom…