Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

 

Išbandžiau mums lietuviams gana naują, o pasaulyje jau labai populiarų daiktų dekoravimo būdą- dekupažą. Dalykas, kuris geriausiai ramina nervus ir tai puiki terapija nuolat bėgančiam žmogui.

Dekupažas (decoupage – nuo žodžio „couper” iš prancūzų kalbos išvertus reikštų  – “kirpti”) yra dekoravimo technika, kai dekoruojamas objektas apklijuojamas popieriaus iškarpomis, į pagalbą pasitelkiant įvairius efektus: paišymo, auksavimo, sendinimo ir pan. Apklijuotas objektas “konservuojamas“ laku, kuris tuo pačiu paslepia iškilius popieriaus kraštus, o galutinis rezultatas panašus į tapybą.

Pati dekupažo technika turi begalės variacijų. Viskas, kas iš popieriaus – servetėlės,  popierius (dekupažinis, ryžinis, medžio ir t.t.), iškarpos iš laikraščių, žurnalų ir kitur. Pasijauti menininku, nes pats tikrai taip gražiai tikrai nenupieštum ( bent jau pradžioje). Dekoruoti galima viską – stiklą, metalą, medį, gipsą, popierių ir kitus paviršius.

Kažkuriame žurnale pamačiusi, kad netoli Rotušės atsidarė nauja, labai jaukus salonas “Le Carte”, kur galima ne tik nusipirkti priemonių tam, bet ir lankyti kursus. Nedelsdama ten nubėgau ir užsirašiau.Esu daug girdėjusi apie tai ir mačiusi tokia technika dekoruotus daiktus, bet pačiai neteko  pabandyti.

Pamoką, kuri truko 3 valandas vedė salono savininkė ir vadovė Daina Mažuolytė. Tai tarsi net ne mokslai, mudvi maloniai šnekučiavomės apie darbus, apie bendrus pažįstamus ir tuo pačiu p.Daina man gana paprastai aiškino kaip reikia dekoruoti pjaustymos lentelę, koks sluoksnis dažų, lako po ko tepamas ir t.t.  Labai įdomu, o be to, kaip gali atsipalaiduoti. Tuo metu man atrodė, kad nėra nei krizės, nei darbo..o gyvenimas tik ramybė, gražūs daiktai ir malonumas. Mudvi gėrėme karštą vyną, kavą..

Ir kokiu ten tik idėjų ne tik savo namams, bet ir dovanoms galima rasti- įvairios dėžutės, vyno ar arbatos dėželės, lėkštės ir t.t. Na, o dekoruoti tuos daiktus popieriaus taip pat įvairiausių temų: nuo klasikos iki šuniukų, gėlių ir kitų specifinių dalykų. Girdėjau, kad būtent tik šis salonas klientams siūlo virš 350 dekupažui skirtų popieriaus rūšių.

Prisipirkau visokiausių priemonių, popieriaus įvairiausiomis temomis ir tikiu, kad tai bus smagu ne tik man gaminti daiktelius, bet ir tiems, kuriems juos dovanosiu..(pirmi blynai matyti nuotraukoje).

Ir dar..dekupaže svarbiausia, kad fantazijos nepritruktų, nes rezultatas pagrinde priklauso nuo juos, techninės galimybės riboja tik pradedančiuosius ( šiuo atveju žinoma ir mane :) ).

Vienas Komentaras iki šiol.

  1. Inga says:

    tikrai gera ideja pries Kaledas pacios darytos dovaneles :)