Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Last Lecture

Tęsiant temą apie profesoriaus Randy Pausch knygą “Paskutinė paskaita”, šiandien papasakosiu ką jis mano apie laiką:

  • Su savo laiku reikia elgtis visiškai taip pačiai kaip ir su savo pinigais;
  • Planus galima keisti bet kuriuo momentu, žinoma, jei jūs iš vis tuos planus turite.Jis siūlo visada daryti “TO DO” lapus, kuriuose susirašęs darbus daug geriau galėsite matyti visumą;
  • Paklausk vieną kartą pats savęs:ar tikrai užsiimu darbais, kurie reikalingi ir leidžiu savo laiką taip, kaip noriu? Jis kaip pavyzdį pasakoja istoriją apie moterį, kuri būdama nėščia dalyvavo protesto akcijoje prieš statybas jos miestelyje, nes jose sukuriamas garsas gali pakenkti jos kūdykiui. Tačiau tuo pat metu ji rankoje laikė cigaretę..Tai kas kenkia labiau kūdykėliui ir  kam tada tuščiai leisti savo laiką?
  • Pergalvok kiek laiko praleidi plepėdamas telefonu. Mūsų dienomis nemažai laiko laukdami kol atsilieps reikiamas žmogus, tuo metu klausantis muzikos ragelyje. Dėl to, jis siūlo nelaikyti rankoje telefono ragelio, kad tuo metu kol laukiate galėtumėte dirbti kompiuteriu ar su popieriais. Kitas geras dalykas, kad mažiau kalbėtume telefonu yra ne sėdėti ant kėdės patogiai, užsikėlus kojas ant stalo, o stovėti. Tada tarsi greitini pokalbį. Na, o pats juokingiausias ( bet manau funkcionalus) patarimas yra toks: jei nori nutraukti pokalbį, turi išjungti telefoną tada kai pats kalbi, tada pašnekovas supras, kad tavo telefonui kas nors nutiko ir lauks kol tu pats perskambinsi. Arba dar..jei nori trumpo pokalbio turi skambinti prieš pat pietų pertrauką pvz.11:55..ir tada pamatysi, kad net įdomiausias pokalbis nėra toks įdomus kaip pietūs kavinėje.
  • Išmok deleguoti savo darbus. Čia svarbus momentas, kad nenorėtum visko padaryti tik pats. Jis kaip pavyzdį knygoje yra įdėjęs 2 nuotraukas: vienoje jis maitina savo mažylį sūnų ir laiko buteliuką pieno, o kitoje jis jau tik prilaiko buteliuką, o mažylis pats rankytėse laikydamas jį geria pieną.
  • Būtinai turėk laisvo laiko atsijungti visiškai. Jei tu atostogų metu tikrini emailus ir skambiniesi su kolegomis, tai tikrai nėra tikros atostogos. R.Pausch pasakoja istoriją, kaip jis su žmona išvyko į povestuvinę kelionę, tačiau jo šefas liepė būti pasiekiamu visada. Tada R.Pausch savo autoatsakove paliko žinute, kad jis yra povestuvinėje kelionėje, tačiau jei labai jau reikia- susiraskite jo uošvių telefoną per telefonų informaciją, įtikinkite juos, kad pokalbis labai svarbus jog nutraukti ramią jų dukros povestuvinę kelionę  ir tada jie duos viešbučio telefono numerį. Kaip nekeista niekam neatidėliotino reikalo nebuvo…
Kategorijos: Įdomybės, Knygos