Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

knygu lentyna

Laikai nepaprastai greitai keičiasi. Anksčiau receptus mamos ar močiutės mūsų viena kitai perduodavo žodžiais ir viskas likdavo tik mintyse.Tas dažnai būdavo labai pastovu, tačiau pasitaikydavo ir taip, kad kažkoks receptas dažniai išnykdavo amžinai ( pvz. tik numirus mano močiutei supratau, kad jos trupininio pyrago jau nieks nebeiškeps, nes nespėjome jo niekas užsirašyti ir išmokti kepti).

Paskui jau buvo labai madinga turėti nors vieną masto gaminimo knygą ir iš jos receptus persirašinėti, nes tų knygų turėjo ne kiekviena šeimininkė.

Dabar mes turime visi turbūt begales virimo knygų, kuriomis vieni naudojasi labiau, kiti mažiau, bet jos vis tiek suteikia tam tikrą ramybę, kai stovi virtuvėje – lentynoje. Man paskutiniu metu per gimtadienį dovanojo daug labai gražių, idomių virimo knygų, kurias aš vartau, ir jau vien tik žiūrint į tuos gražius patiekalus kyla apetitas..

Tik va, aš nežinau ar labai daug kas gamina pagal tas knygas…

Aš dažniau atsiverčiu jas dėl informacijos apie tradicinius patiekalus, kuriuos jau gaminame savaip, tačiau norisi pasitikrinti, o kaip gi tai daro pasaulinio lygio virėjai..

Na, o naujausias mano atradimas, tai patiekalų gaminimas YOU TUBE. Praeitą šeštadienį buvau tokiame draugų vakarėlyje, kurio metu buvome nusprendę patys gamintis kibinus.. Nei vienas iki tol to nebuvo daręs, bet labai įdomu. Receptą ir visus nurodymus išreikštus vaizdu kaip gaminti, draugės vyras surado YouTube ir mums puikiai gavosi. Tokiems nemokšloms kaip mes tai buvo tikrai veiksmingiau ir linksmiau nei vartyti virimo knygą..

Esu didelė tradicinio pavidalo, t.y. spausdintų knygų gynėja ir manau, kad niekada elektroninės laikmenos nepakeis to spausdintos knygos kvapo, traškančių tarp pirštų, verčiamų lapų garso, tačiau kalbant apie maisto gaminimo knygas mano nuomonė ne tokia kategotiška..

Taigi, manau, kad, jei ieškai konkretaus patiekalo recepto, tai tikrai gali jo paieškoti ir internete, na, o jei nori, kad gražūs patiekalų vaizdai įkvėptų tave gaminti kažką naujo, tai tikrai gali padaryti tik gera receptų knyga.

4 Komentarų iki šiol.

  1. Justas says:

    Youtube yra gerai. Dar siulyciau isbandyti lietuviskus kulinarijos blogus: pragarovirtuve.lt. Cia visada esi tikras, kad pagal tai, kaip parasyta, tikrai gausis. O ir pasikonsultuoti su autoriais visada galima jei kyla klausimu:)

  2. Rene says:

    http://www.esnips.com/web/knygos
    http://www.esnips.com/web/Kulinarija

    Gal ka sudomins,cia yra daug kulinariniu leidiniu,zurnalu,maisto papuosimo,gamybos,siaip,visokiu dalyku.Taciau ,pirmoji nuoroda-maniske,o antroji-G.Vilpisausko.Ypac smagu skaityti 1911m. isleista ,,Seimininkes vadoveli”,kuris rasytas senaja lietuviska kalba.
    ir dar yra tokia nuoroda http://www.videojug.com-ten taip pat gaminama ir pasakojama,kaip viska atlikti.
    Tiesa,galima pasidziaugti ir muiskiu,lietuviu,pasiekimais.Vilniuje Daiva Kovzan su bendraminciais isleido mokomaja videomedziaga kurtiesiems,joje zenklu kalba aiskinamaas maisto gamybos procesas.Man tai atrodo idomu.

  3. Virginija says:

    Sveiki,
    čia Virginija, kuri rašė apie Jūsų liūdesį….
    mes lapkričio mėn buvom Tailande ir Cambodzoj, parsivežėm kelis valgių receptus, gal pravers … siubą, tai jau virem ir nekartą, gardu- pabandykite, o jei norėsite duosiu ir emeilus tiesiogiai be mūsų agentūrų į Tailandą ir Kambodžą, patikėkit- nuostabu, bet mes buvome be Puketo poilsio….
    Taigi: skanaus
    CHICKEN GREEN CURRY
    Vištiena, žalias curry padažas, kokoso pienas, kaffir lime lapai, žuvies padažas, palmių cukrus, baklažanas, saldaus baziliko lapai, čili pipirai, aliejus kepimui.
    1. Pakepti curry padažą aliejuje, po truputį pilti kokoso pieną, kaitinti maišant kol kokoso pienas įgaus aliejaus blizgesį.
    2. Sudėti vištieną, suplėšyti kariff lime lapelius ir trumpai pakepti., pridėti kokoso pieno ir cukraus. Pagal skonį įpilti žuvies padažo, baklažanus, ir kaitinti, kol iškeps baklažanai. Kai vištiena iškepa, pridėti saldaus baziliko lapų ir čili pipirų.

    TOM YAM KUNG/ tajų sriuba/
    Krevetės, pievagrybiai, citrinžolė, pomidorai, galangal), laimo sultys, žuvies padažas, čili pipirai, kaffir lime lapeliai, kalendra,
    1. Užvirti krevetes (apie 500 g), nukošti.
    2. Į krevečių sultinį įdėti smulkintą porą, petražoles, 2 pomidorus, puse čili pipiro, pievagrybius, išspausti laimo citriną, įtarkuoti laimo žieveles.
    3. Išvirus daržovėms, sudėti išlukštentas krevetes.

    STIR-FRIED SWEET AND SOUR SHRIMP
    Krevetės, aliejus kepimui, agurkas, česnakas, grybai, pomidorai, svogūnų laiškai, svogūnai, čili pipirai, pomidorų padažas, actas, cukrus, žuvies padažas, tapiola miltai, ananasas.
    1. Įkaitintame aliejuje apkepti česnakus, krevetes. Sudėti smulkintus agurką, grybus, pomidorą, svogūnų laiškus, svogūną, čili pipirus, ananasą, actą, pomidorų padažą, cukrų, žuvies padažą, viską gerai išmaišyti.
    2. Sumaišyti tapiola miltus su vandeniu, gerai išplakti, lėtai supilti į keptuvę ir kepti kol sutirštės.

  4. Rasa says:

    ACIU,Virginija!! Kaip smagu gauti pirmaji skaitytojos recepta. Gerai, kad jau savaitgalis arteja, galesime ir isbandyti.. Aciu.