Rasa Martens

Rasos Martens dienoraštis

Žaidimai kortomis

Parašė Rasa 2009 Jan 31 3 Komentarų

cards-play

Vakar nusipirkau knygą “Žaidimų enciklopedija”.

Pirmiausia pirkau ją dėl to, kad ten buvo aprašyta nemažai kortų žaidimų. Sodyboje, kuri sudegė, sudegė ir labai daug mano knygų, tarp kurių buvo ne tik mano močiutės padovanotos knygos man, bet ir knyga, kurioje aprašoma viso pasaulio kortų žaidimai ir jų taisyklės. Ji mums labai praversdavo kai kildavo ginčai žaidžiant kortomis dėl vieno ar kito veiksmo.

Aš labai mėgstu žaisti kortomis, tačiau laikui bėgant kažkaip tai darau jau mažiau. Žaisti mane išmokė seneliai, atostogų metu prie ežero jomis žaisdavo ir tėvai. na, o dabar mes turbūt visi nelabai turime laiko žaisti kortų žaidimų, o jei juos ir žaidžia kažkas, tai nėra labai toleruojama, nes dažnai tai aliuzija į žaidimą iš pinigų, kazino ir t.t.

Pas mus sodyboje irgi būdavo tradicija iki išnaktų žaisti kortomis. Dažniausiai tai būdavo “Tūkstantis”.

Mano nemažai draugų moka žaisti kortomis ir mes netgi buvome sugalvoję padaryti tokią kavinę, kurioje būtų galima žaisti kortomis, vakarieniauti ir ramiai gurkšnoti vyną.. tai jokiu būdu žaidimas ne iš pinigų. Tačiau to daryti neleidžia azartinių lošimų įstatymas. Taigi, tiems, kurie nori šeimomis ramiai pabūti ( tėvai žaidžia kortomis, vaikai kitus stalo žaidimus) tenka likti namuose, nes niekur jiems tokie žaidimai neorganizuojami. O gal tai jau daroma tik aš nežinau?

Žinoma, galite sakyti, kad dabar galima kortomis žaisti ir kompiuteryje, bet juk negali tai pakeisti bendravimo, tikrų lenktynių ir pabuvimo su draugais..

O man net įdomu ar dabar jaunimas moka žaisti kortomis ir kokius žaidimus jie iš vis žaidžia?

ISTORIJA: Kortų lošimas atsirado Tolimuosiuose Rytuose,  X  amžiuje. Pirmosios kortos buvo gaminamos iš kitokių medžiagų negu šiuolaikinės-iš plonų medžio juostelių, metalo, dramblio kaulo ar vėžlio kiauto. Iš pradžių kortos buvo naudojamos religinių apeigų metu, o tik vėliau jomis pradėta lošti.

Europą kortos pasiekė XIV a. Jas atgabeno karavanais keliaujantys pirkliai čigonai. Pirmosios kortos buvo rankų darbo, tačiau XVa. Vokietijoje, o vėliau ir kitose valstybėse, buvo pradėta manufaktūrinė kortų gamyba. Kristupas Kolumbas, 1492 m. keliaudamas į Ameriką, buvo pasiėmęs kortų malką.

Kategorijos: Knygos, Laisvalaikis

3 Komentarų iki šiol.

  1. vaidotas says:

    as ir zaidziu t8kstanti bet su draugais daug kilo gincu. gal gal kas zinot tikslias taisykles.

  2. modzius says:

    Gal zinote kokiu lietuvisku knygu, kur butu aprasomos kortu zaidimu taisykles? ;]

  3. Andrius says:

    Vaidotai, dek tukstancio taisykliu gali kreiptis i mane, pagalbesiu.
    Na o straipsnio autores norejau paklausti apie knyga, kurioje aprašoma viso pasaulio kortų žaidimai ir jų taisyklės. Gal prisimeni jos pavadinima arba bent autoriu ???